Konut Fiyatları Düşecek Mi, Şu Anda Ev Satın Almak Mantıklı Mı? Gayrimenkul Uzmanlarından Konut Piyasası Kehanetleri!

Konut piyasasındaki fiyat artışlarının ardından konut satın almak isteyenler nasıl hareket edeceklerini bilemiyorlar. Gayrimenkul sektörünün uzmanlarından konut fiyatları tahminleri...
Konut Fiyatları Düşecek Mi, Şu Anda Ev Satın Almak Mantıklı Mı? Gayrimenkul Uzmanlarından Konut Piyasası Kehanetleri!

Türkiye’de inşaat maliyetlerindeki artışlardan dolayı konut fiyatlarında oldukça yüksek oranlarda artışlar meydana geldi. Konut satın almak isteyenleri ikilemde bırakan bu durum hakkında gayrimenkul sektörünün uzman isimleri piyasa değerlendirmesi yaptılar. Şu anda konut satın almak mantıklı mı? Konut fiyatları düşer mi? Konut satın almak için beklemek gerekir mi? İşte konut piyasasında merak edilen sorulara uzman cevapları...

KONUT FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDECEK Mİ?

Konut fiyatlarındaki artışlara dair beklentilerinin devam ettiğini açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Konut fiyatlarının artacağını tahmin ediyorduk ve bu beklentimiz devam ediyor. Nispeten fiyat artış ivmesinde bir yavaşlama var diyebiliriz. Esasında konut fiyatları artmaya devam edecek ama artış hızı değişken olacaktır. Sürekli aynı hız görmemizin ne ekonomide ne de emlak piyasasında yeri yok.

Konut fiyatlarındaki artışlardan dolayı bazı yönelimlerde değişkenlikler meydana geldi. İnsanlar alternatif şehirleri değerlendirmeye başladılar. İstanbul’da gayrimenkul satın alamayanlar Trakya alternatifini düşünüyorlar. Bunun yanında Anadolu’ya doğru bir açılma var. Şu anda ikinci el konut fiyatlarının düşük olduğu yerler var ama zamanla buralarda da fiyat yükselişleri olacaktır.” dedi.

KREDİ KULLANILARAK KONUT ALINMALI MI?

Konut satın almak isteyenlere öneride de bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yabancıların yoğun olduğu merkezlerde konut fiyatlarının son bir yılda yüzde 200 arttığını görüyoruz. Konut fiyat endeksi esasında Türkiye genelinde bir endeks ama İstanbul’da bunun pek de geçerli olmadığını söyleyebiliriz. İstanbul’da fiyatlar ortalamanın çok üzerinde. Hatta gayrimenkul fiyatları üçe katlandı diyebiliriz. Krediye bağlı kalınmayacaksa şu anda konut satın almak avantajlıdır. Ben ikinci el konut satın alabilecek durumda olanların bu yönde yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.

ŞU ANDA KONUT SATIN ALMAK MANTIKLI MI?

Konut fiyatlarında artışların süreceğini söyleyen lüks konut uzmanı Süha Aras ise, “Konut fiyatlarındaki artışların en önemli nedeni inşaat maliyetlerindeki artışlardır. Esasında sadece Türkiye’de bir maliyet artışı yok. Dünyada bu maliyetler yükseliyor. En önemli sorun ise arzın olmayışı. Arz olmayınca ve talep de olunca konut fiyatları ister istemez yükseliyor. Şu anda ev satın almak çok mantıklı bir yatırım olur. Ancak evden daha mantıklısı arsa satın almaktır. Arsa satışları patladı ve hala daha uygun fiyatla arsa satın alınabilen yerler var.” açıklamasını yaptı.

KONUT FİYATLARINI KİMSE TUTAMAZ AÇIKLAMASI

KONUTDER Başkanı Altan Elmas ise yaptığı değerlendirmede, “Konut fiyatlarındaki artışlar sürekli gündem oluyor. Bu gayet doğal, yüksek bir enflasyonla karşı karşıyayız. Bu ekonomik ortamda konut fiyatlarının artması kaçınılmazdır.

2019 yılından itibaren konut fiyatları yavaş yavaş yükseliyor. Çünkü inşaat maliyetleri de aynı oranlarda artıyor. Mart ayında bu artışlar daha yüksek oldu. Çünkü savaş piyasasında sadece inşaat demirinde dolar bazında yüzde 20 artış oldu.

Türkiye’de üç yıldır konut üretiminde sorunlar var. Bu da başlı başına arz sorunu demek. Emtia fiyatlarındaki artışlar da eklenince kimse konut fiyatlarını tutamaz. Diyatlar artmaya devam edecektir.” dedi.

Emlak365.com