Konut fiyatları düştü! Ev fiyatlarında yüzde 25 düşüş yaşandı

Yükselen faiz oranları sonrasında beklenen konut fiyatlarında düşüş etkisi başladı. Yüksek faiz konut fiyatlarını aşağıya çekti.
Konut fiyatları düştü! Ev fiyatlarında yüzde 25 düşüş yaşandı

Konut sektöründe yaşanan dalgalanma tüm hızı ile devam ederken ev fiyatlarında beklenen düşüş dalgası başladı. Kurulan yeni hükümette ekonomi yönetiminin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından uygulamaya alınan parasal sıkılaşma politikası konut sektöründe büyük baskı oluşmasına neden oldu.

Merkez Bankası tarafından arttırılan faiz oranları konut sektörüne çifte darbe vurdu. Parası olan kişiler konut almak yerine paralarını yüksek faize yatırarak mevduat hesabında değerlendirirken parası olmayan kişiler ise yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle kredi çekerek ev alamaz hala geldiler. Durum böyle olunca konuta olan talep düştü, azalan talep fiyatları da aşağıya çekti.

KONUT FİYATLARINDA YÜZDE 25 DÜŞÜŞ YAŞANDI!

Emlakçılar konut sektöründe yaşanan durgunluktan şikayetçi olurken Ocak ayına oranla konut fiyatlarında ortalama yüzde 25 oranında düşüş yaşandığı ifade edildi. Parası olan kişilerin konut yatırımı yerine mevduat faizini tercih etmesi, parası olmayan kişilerin ise ihtiyaçları olmasına rağmen yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle kredi çekemez hale gelmesi konuta olan talebi düşürdü.

Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksi verilerinde de yaşanan düşüş rakamlara yansıdı. Son 7 aydır enflasyonun altında kalan konut fiyatları Mayıs ayında konut fiyatları yüzde 14,9 oranında düşüş gösterdi. Sarı sitelere verilen ilanlarda Ocak ayında 3.1 milyon TL'ye satışa konulan bir konutun fiyatının Temmuz ayında 2 milyon TL'ye kadar düşüş yaşandığı görüldü.

KONUT FİYATLARI NE OLUR 2025, EV FİYATLARINDA DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?

Uzmanlar konut kredisi faiz oranları ve mevduat faizi oranlarında düşüş yaşanana kadar konuta olan talebin azalacağını dolayısı ile fiyatlarda düşüşün devam edeceğini ifade ettiler. 2025 yılında Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlaması durumunda konut fiyatlarında yeniden yükseliş yaşanabileceği belirtildi.

Genel Yayın Yönetmeni