Konut Fiyatları Ne Olacak Müteahhitler Açıkladı: Ev Fiyatlarına İndirim Var Mı, Zam Gelecek Mi?

Demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere inşaat maliyetleri büyük bir hızla artarken konut fiyatları hakkında müteahhitlerden yeni açıklama geldi. Ev fiyatlarına yeni zam var mı?
Konut Fiyatları Ne Olacak Müteahhitler Açıkladı: Ev Fiyatlarına İndirim Var Mı, Zam Gelecek Mi?

Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksi raporuna göre Türkiye'de ortalama konut fiyatı 1 milyon TL barajına dayanırken ne yazık ki 3 büyük şehirde de konut fiyatlarında artış devam etti. Yaşanan yükseliş nedeni ile dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması artık imkansız hale gelirken gözler konut fiyatlarına çevrilmişti.

Yükselen fiyatlara rağmen konut satış rakamları yatırım amaçlı alım yapan kişiler ile yabancıların talepleri nedeniyle düşüş göstermezken demir ve çimento fiyatlarına gelen zamlar konut fiyatlarında yeni zam dalgası etkisi yaşanmasına neden olmuştu. Konut fiyatlarında yaşanan artış nedeni ile pek çok kişi ev alamaz hale gelirken gözler sektöre çevrilmiş ve ev fiyatlarına indirim beklentisi oluşmuştu.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ, EV FİYATLARI NE OLUR 2022?

Konut fiyatlarına indirim beklentisi içerisine giren vatandaşa müteahhitlerden kötü haber geldi. Konu hakkında açıklama yapan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı "Şu anda konutta zaten henüz savaş fiyatlanmamış durumda. Benim öngörüm önümüzdeki dönemde fiyatlar yine yukarı yönlü gitmeye devam edecek. Sektör genelinde enflasyonun yüzde 5-10 üzerinde bir artış bekleniyor. Yani aşağı yönlü bir gevşeme olması bence söz konusu değil. Tabii gelişmeleri görüp öyle yorum yapmak lazım" dedi.

Konut Fiyatları Ne Olacak Müteahhitler Açıkladı: Ev Fiyatlarına İndirim Var Mı, Zam Gelecek Mi?

KONUT FİYATLARINA KDV İNDİRİMİ GELECEK Mİ?

Konut fiyatları için müteahhitler yeni zam açıklaması yaparken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise yapmış olduğu açıklamasında KDV düzenlemesi içerisinde konut sektörünün de yer alacağı bir çalışma içerisinde olduklarını duyurmuştu. Şu anda sıfır konut satışında yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranının yüzde 1 seviyesine çekilebileceği belirtilirken bu da sıfır konut fiyatlarında yüzde 17 indirim beklentisi oluşturdu.

İnşaat sektörü temsilcileri ise sıfır konut satışının desteklenmesi için KDV indiriminin yanı sıra kamu bankaları tarafından 2020 senesinde yapılan düşük faizli konut kredisi desteği kampanyasının yenilenmesini ve yüzde 0.99 seviyesinin altında sıfır konutlara özel destek kredisi verilmesini talep ediyorlar. Sektörün beklediği düzenlemeler arasında KDV ve tapu harcı indirimi, konut kredisi desteği ve inşaat sektörünün Kredi Garantı Fonu (KGF) kapsamına alınması ilk sıralarda yer alıyor.