Konut Fiyatları Neden Yükseliyor Sorusuna Ünlü Ekonomistten 3 Maddelik Yanıt!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan düşük faizli konut kredisi kampanyası ile ev fiyatları yeniden yükselişe geçmişti. Peki, konut fiyatları neden yükseliyor, ne zaman düşecek?
Konut Fiyatları Neden Yükseliyor Sorusuna Ünlü Ekonomistten 3 Maddelik Yanıt!

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş büyük bir barınma krizine doğru adım adım ilerlerken dar gelirli vatandaşlar için ev sahibi olmak zorlaşmıştı. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi rakamlara göre 1 milyon lirayı aşarken 100 m2 ortalama konut fiyatı İstanbul'da 1 milyon 400 bin lira sınırına dayanmıştı.

Yaşanan yükseliş kadar bu yükselişin nedenleri de merak konusu olmuştu. Konu hakkında açıklama yapan Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Sadi Özdemir yaşanan yükselişin nedenlerini maddeler halinde açıkladı. Son dönemde yaşanan yükselişin nedeni pek çok isim tarafından yabancıya konut satışı ve yoğun mülteci göçü olarak sıralanırken Özdemir ise 3 maddelik listesine bu seçenekleri almadı.

YENİ UCUZ KREDİ PAKETİ AÇIKLANDI, KONUT FİYATLARI ZAM YAĞMURUNA TUTULDU!

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabine toplantısı sonrasında açıklanan yeni konut kredisi destek paketi ile hız kazanmıştı. Kamu bankaları üzerinden ilk kez ev alacaklara yüzde 0.99 ve dolarını, altınını bozdurup ev alanlara ise yüzde 0.99 oranı ile konut kredisi verileceğini açıklanması ile konut fiyatlarına saatler içerisinde zam yağmuru başlamıştı.

Konut Fiyatları Neden Yükseliyor Sorusuna Ünlü Ekonomistten 3 Maddelik Yanıt!

Konut fiyatlarına yeni zam yağmuru büyük şaşkınlık yaşarken zaten şişen fiyatlar üzerine yapılan zamlar büyük şok etkisi yaratmış, favori ilanlara eklenen satılık evlerde fiyatlarda yapılan zamlar belgelenmişti.

KONUT FİYATLARI ve EV KİRALARI NEDEN YÜKSELDİ, YÜKSELİYOR?

Yaşanan yükseliş nedeniyle bir kere daha gözler konut fiyatlarına çevrilirken konu hakkında bir değerlendirmede Sadi Özdemir tarafından yapıldı. Özdemir konut fiyatlarında yaşanan yükselişi 3 ana nedene bağladı.

Konut Fiyatları Neden Yükseliyor Sorusuna Ünlü Ekonomistten 3 Maddelik Yanıt!

Konut arzının düşmesi nedeni ile olmayan konutunun fiyatı düşmeyeceği için fiyatların yükseldiğini belirten Özdemir yine inşaat malzemeleri fiyatında son 1,5 senede 4 kata varan bir yükseliş yaşandığını, hiç kimsenin maliyetinin altında konut satmayacağını belirterek inşaat malzemelerine gelen zamların konuta da yansıtıldığını söyledi. Son olarak konutun bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Özdemir, Türkiye'de yaşanan kur ataklarının konut fiyatları ve ev kiraları üzerinde yükseliş etkisi yarattığını söyledi. Konut fiyatlarında düşüş beklentisi olan vatandaşlar fiyatların her geçen gün yükselmesi ile mağdur olmuşlardı.

Haber Kaynağı: Emlak365.com