Konut Fiyatları Rusya ve Ukrayna Savaşı Nedeniyle Artacak Mı?

Savaş nedeniyle tüm sektörlerde dalgalanmalar yaşanırken gayrimenkul sektörü için de olası senaryolar üretiliyor. Çimento ve demir hammaddesini elinde tutan ülkelerin savaşı konut fiyatını artırır mı?
Konut Fiyatları Rusya ve Ukrayna Savaşı Nedeniyle Artacak Mı?

Son dönemde konut fiyatları normal seviyenin bir hayli üzerine çıktı. Eskiden 1 milyon liraya birçok daire almak mümkünken şimdi ise bu miktar 1 daire fiyatı bile etmiyor. Emlak sitelerinin verilerine göre İstanbul'da ev fiyatlarının 450 bin TL'den başladığı, Sarıyer tarafında ise fiyatları 2,5 milyon liranın üzerine çıktığı görülüyor.

SAVAŞ NEDENİYLE KONUT FİYATLARI YÜKSELECEK Mİ?

Türkiye'de konut fiyatları zaten bir hayli yüksekken bir de Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın patlak vermesiyle gayrimenkul sektöründe endişe başladı. bahsi geçen iki taraf da Türkiye için önemli ticaret ortakları. İnşaat sektörü için değerlendirildiğinde, çelik gibi hammaddelerin bu ülkelerden satın alındığı ortaya çıkıyor.

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'dan yaptığı demir ithaaltının 7,5 milyon ton olduğu biliniyor. Uzmanlar, demir ve çelik konusunda Türkiye'nin kendisine yetebilen bir ülke olduğunun altını çiziyor ancak ithalatın bu denli yüksek olmasının nedenini stok endişesine bağlıyor. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakıldığında Türkiye'de artık eskisi kadar konut inşa edilmediği görülüyor.

Konut Fiyatları Rusya ve Ukrayna Savaşı Nedeniyle Artacak Mı?

İnşaat arzı sorunu olmasına rağmen vatandaşlardan gelen talebin devam ettiği, ancak vatandaşların konut kredisi kullanmakta zorlandığı belirtilirken, konut fiyatlarının savaş etkisiyle çok daha artmayacağı görüşü bildiriliyor.

Konut fiyatlarının zaten yüksek olduğu bu dönemde daha fazla fiyat artışı yaşanmayacağını ifade eden uzmanlar, aynı zamanda fiyatlar da bir ucuzlama da beklemiyor.

Konut Fiyatları Rusya ve Ukrayna Savaşı Nedeniyle Artacak Mı?

Ancak tüm bu gelişmelerin yanı sıra Rusya'nın çimento sektöründe bir numaralı kömür tedarikçisi olduğu da biliniyor. Savaş sürecinin uzaması halinde çimento tedariki durursa, bu sektörü de durma noktasına getirebilecek.