Konut Fiyatları Yükseldi, Gayrimenkul Yatırımı Yapmak İsteyenler Arsa ve Tarla Almaya Koştu!
Konut fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen kişiler alternatif yatırım aracı olarak dükkan, işyeri, arsa ve tarla yatırımı yapmaya yöneldiler. Son dönemde dolar ve altın fiyatlarında yaşanan yükselişle beraber dövizini ve altınını bozduran kişiler paralarını gayrimenkule yatırmaya başladı.
Konutların satış fiyatlarının çok yüksek olması nedeni ile vatandaşın alternatif yöntemlere yönelmesi ile beraber arsa ve tarla satışlarında çarpıcı bir artış yaşandığı görüldü. TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistikleri raporuna göre Kasım ayında Türkiye genelinde 179 bin konut satışı yapılırken konut dışı satış rakamı 161 bin adet ile rekor kırdı.
ARSA VE TARLA SATIŞI KONUT SATIŞI RAKAMINA YAKLAŞTI !
Açıklanan satış rakamlarını değerlendiren İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık (İGD) Yönetici Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman, konut dışı satışlarda tüm zamanların rekorunun kırıldığını söyledi. Ofis pazarının son dönemde durgun olduğunu belirten Büyükduman konut dışı satış rakamında ise tarla ve arsa satışlarının tüm zamanların en yüksek satış rekorunu kırdığını söyledi.
Pandemi döneminde müstakil yaşama olan ilginin arttığını belirten Büyükduman bununda arsa ve satış rakamlarına olumlu yansıdığını belirterek yaşanan bu talep artışının fiyatlara da zam olarak yansıdığını dile getirdi. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise arsa alımlarında yaşanan artışın fiyatları yukarıya çektiğini söyledi.
ARSA, TARLA, DÜKKAN ALIRKEN, YATIRIMI YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Arsa ve tarla almak isteyen kişilere uyarılarda bulunan Maya mevcut imar durumunun en çok dikkat edilmesi gereken konu olduğunu belirterek Parselin arsa haline geldikten sonra yapması gereken ilave terklerin olup olmadığı, İmar planının tarihi ve yakın gelecekte değişme potansiyelinin olup olmadığı konularına da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Arsa ya da tarlanın yakın çevresinde kamu projesi olup olmadığı, kamulaştırma potansiyelinin de araştırılması gerektiği belirtilirken tarla almak isteyenlerin ise kadastral yol konusunda bilgi alması gerektiği belirtildi. Hisseli tapu olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiği belirtilirken yakın gelecekte imara açılma potansiyeli olan tarlalar ise yatırım için en çok tercih edilmesi gerekenler olarak öne çıktı.