Konut Fiyatlarına Son Dakika Maliyet Zammı Alarmı! TÜİK Açıkladı Yüzde 102 Artış Var

Ucuz kredi desteği ile konut fiyatları zam yağmuruna tutulurken TÜİK tarafından yapılan açıklama ile yeni maliyet zammı alarmı verildi. TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Mart 2022 raporu yayımlandı.
Konut Fiyatlarına Son Dakika Maliyet Zammı Alarmı! TÜİK Açıkladı Yüzde 102 Artış Var

TÜİK İnşaat maliyet endeksi Mart 2022 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor kapsamında konut fiyatlarını yakından ilgilendiren inşaat maliyet endeksi verisinde yaşanan sert yükseliş dikkat çekti. Konut üretimine büyük darbe vuran çimento, demir ve hazır beton fiyatları başta olmak üzere pek çok inşaat malzemesine yapılan zamlar fiyatların yukarıya gitmesine neden olmuştu.

Süreçte inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş nedeni ile pek çok kamu projesinde de sorunlar yaşanmaya başlarken kamu müteahhitleri ilave fiyat farkı kararnamesi ve koşulsuz tasfiye hakkı talep etmişti. TÜİK tarafında ilan edilen İnşaat Maliyet Endeksi, Mart 2022 raporu ile açıklanan rakamlar müteahhitlerin gerçekten de inşaat maliyetlerinde yaşanan artış konusunda haklı olduklarını ortaya koydu.

TÜİK İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ MART 2022 RAPORU YAYIMLANDI! İNŞAAT MALİYETİNDE SON DURUM NE?

Konut fiyatları konusundaki en önemli göstergeler arasında gösterilen inşaat maliyet endeksi rakamları hakkında Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından yayımlanan İnşaat Maliyet Endeksi, Mart 2022 raporu verilerine göre inşaat maliyet endeksi, 2022 yılının Mart ayında bir önceki aya oranla yüzde 9,58 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 101,57 oranında artış gösterdi. Bir önceki aya oranla ise yaşanan yükseliş malzeme endeksi verisinde yüzde 12,19, işçilik endeksi verisinde yüzde 1,22 oranında artış gösterdi. Yine bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 128,11, işçilik endeksi yüzde 42,59 arttı.

Konut Fiyatlarına Son Dakika Maliyet Zammı Alarmı! TÜİK Açıkladı Yüzde 102 Artış Var

BİNA İNŞAATI MALİYETİ ENDEKSİ MART 2022! YENİ KONUT ÜRETMENİN MALİYETİ NE KADAR ARTTI?

Konut fiyatları konusunda en önemli veriler arasında gösterilen bina inşaatı maliyeti endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 8,80 oranında arttı. 2021 senesinin Mart ayına oranla ise yaşanan yükseliş bina inşaatı maliyeti endeksi verisinde yüzde 98,14 olarak kayıtlara geçti. Bir önceki aya göre fiyatlar kıyaslandığında malzeme endeksi yüzde 11,28 yükseliş yaşanırken, yaşanan yükseliş işçilik endeksi verisine yüzde 1,16 olarak kayıtlara geçti.

2021 senesinin Mart ayı ile fiyatlar arasında yapılan karşılaştırmada malzeme endeksi yüzde 123,87, işçilik endeksi ise yüzde 42,58 arttı.

Konut Fiyatlarına Son Dakika Maliyet Zammı Alarmı! TÜİK Açıkladı Yüzde 102 Artış Var

KONUT FİYATLARI NASIL ETKİLENİR, EV FİYATLARINA YENİ ZAM VAR MI?

Müteahhitler konut fiyatları konusunda inşaat maliyet endeksini dikkate alırken yaşanan yükselişin yüzde 100'ü aşması ile sıfır konutlara yeni maliyet zammı geleceği belirtiliyor.

Haber Kaynağı: Emlak365.com