Konut Fiyatlarına Yeni Zam Dalgası Bekleniyor! İnşaat Demirinin Ton Fiyatı 3 Bin TL Zamlandı

Döviz kurlarında yaşanan yükseliş inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. 2022 de konut fiyatları ne olur, düşer mi, düşecek mi, ne zaman düşer, ne olur, ev fiyatları neden artıyor?
Konut Fiyatlarına Yeni Zam Dalgası Bekleniyor! İnşaat Demirinin Ton Fiyatı 3 Bin TL Zamlandı

İnşaat sektörü büyük bir maliyet krizi yaşarken müteahhitler yükselen maliyet endeksi nedeni ile adeta iş yapamaz hale geldi. Hatırlanacağı üzere Haziran ayında çimento fiyatlarına gelen fahiş zamlar nedeni ile şantiyelerde iş bırakma eylemi yapan ve 15 gün konut üretimine ara veren müteahhitler bu seferde demir fiyatlarında ki artış nedeniyle zor durumda kaldı.

Ekonomide yaşanan dalgalanma ve döviz kurlarındaki yükseliş şantiyeleri vurdu. İnşaat sektöründe işler adeta durma noktasına gelirken, inşaat ruhsatı başvurusu yaparak onay alan pek çok müteahhidin demir fiyatlarına gelen ani zamlar nedeniyle işe başlayamadığı belirtiliyor.

KONUT ÜRETİMİ DARBE ALDI, EV FİYATLARINA ZAM GELECEK Mİ?

Hem ev sahibi olmak isteyen hem de evini satmak isteyen kişiler konut fiyatlarını yakından takip etmeye devam ederken herkes "2022 de ev fiyatları ne olur, düşecek mi, yükselecek mi?" sorusuna yanıt arıyor. Ekonomistler konutta balon iddialarını reddetmeye devam ederken ani fiyat artışlarının spekülatif ataklardan değil makro ekonomik koşullar ve yoğun talepten kaynaklandığını belirtiliyorlar.

Konut Fiyatlarına Yeni Zam Dalgası Bekleniyor! İnşaat Demirinin Ton Fiyatı 3 Bin TL Zamlandı

DEMİRİN TON FİYATI 2 HAFTADA 3 BİN TL ZAMLANDI, İNŞAAT DEMİRİ 12 BİN LİRAYA FIRLADI!

İnşaat demirinin satış fiyatı dolar kurunda yaşanan yükselişten olumsuz etkilenmeye devam ederken kurda yaşanan hızlı yükseliş zam olarak fiyatlara yansıdı. 750 Dolar + KDV olarak uygulanan fiyat değişmemesine rağmen kurda yaşanan yükseliş nedeniyle inşaat demirinin ton fiyatı iki haftada 9 bin liradan 12 bin liraya fırladı.

Konut Fiyatlarına Yeni Zam Dalgası Bekleniyor! İnşaat Demirinin Ton Fiyatı 3 Bin TL Zamlandı

2022 YILINDA KONUT FİYATLARI NE OLUR?

Yükselen inşaat malzemeleri maliyet endeksi nedeniyle müteahhitler yeni konut üretimine ara verirken şantiyelerde yaşanan yavaşlama konut fiyatlarına zam olarak yansımaya devam ediyor. Talebin güçlü, üretimin zayıf kalması nedeniyle konutta arz açığı oluşurken bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor.

Türkiye'nin yoğun bir biçimde göç alması, nüfusun artması ancak bu artışı karşılayacak konut üretiminin yapılamaması, kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle taşınmaların artması ve kiralık evlere olan ilgi konut fiyatlarının artmasına neden oluyor. Ekonomistler 2022 yılında da bu nedenle konut fiyatlarında aşağı yönlü sert hareketlenmeler beklemezken fiyatlardaki yükselişin devam edebileceği belirtiliyor.