Konut Fiyatlarında Balon Patladı! Fiyat Şişiren Sahte İlanları Tek Tek Siliyorlar

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hayata geçirilen düzenleme ile sahibinden satılık ilanları için bildirim zorunluluğu getirilmişti. Yeni düzenleme ile sahte ilanlar silinmeye başladı.
Konut Fiyatlarında Balon Patladı! Fiyat Şişiren Sahte İlanları Tek Tek Siliyorlar

Hatırlanacağı üzere geride bıraktığımız ay içerisinde yeni bir yasal düzenleme yapılmış ve konut fiyatlarını sahte ilanlarla şişirmeye çalışan kişileri önlemek adına bildirim zorunluluğu getirilmişti. 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren uygulamaya alınan yeni karar kapsamında piyasayı manipüle etmek amacı ile verilen sahte ilanları tespit etmek amacı ile Gelir İdaresi Başkanlığı bildirim zorunluluğu getirmişti.

Sahibinden ilan siteleri başta olmak üzere internetten verilen ilanlar Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirilirken bildirim zorunluluğunun başlaması ile beraber sahte ilanlar tek tek silinmeye başlandı. Denetime takılacaklarından endişe eden sahte ilan sahipleri piyasayı şişirmek için vermiş oldukları sahte ilanları silmeye başladı.

FIRSATÇI EV SAHİPLERİ VE MÜTEAHHİTLER EMLAKÇILARI DA İSYAN ETTİRDİ!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa yeni düzenlemenin denetim amaçlı olarak çıkarıldığını ve kendilerinin de bu düzenlemeyi desteklediklerini belirterek "Biz zaten emlakçılar olarak tapu, mail, kimlik bilgisi istensin, öyle herkes ilan veremesin diyorduk. Yeni düzenleme bu açıdan kesinlikle caydırıcı oldu. Bu düzenleme sayesinde verilen sahte ilanlar kalkmaya başladı. Sahte ilanlardan en çok biz emlakçılar zarar görüyoruz. Açgözlü müteahhitler ve ev sahiplerine bir şey olmuyor. Bizim işimiz aracı olmak ve danışmanlık hizmeti yapmak. Satıcı bir anda fiyat yükseltiyor, satmam diyor. Tam imzalar atılacak 300 bin fazla verin diyor. Alıcılar da sıkıntı yaşıyor" diyerek yeni düzenlemeye destek verdi.

Konut Fiyatlarında Balon Patladı! Fiyat Şişiren Sahte İlanları Tek Tek Siliyorlar

SAHTE İLANLAR SİLİNDİ, KONUTTA BALON İNDİ!

Konut fiyatlarını değerlendiren uzmanlar yeni uygulamanın başarılı olduğunu belirterek verilen sahte ilanların hızlı bir şekilde silindiğini, yüksek fiyatlı sahte ilanların silinmesi ile ev fiyatlarında normalleşme yaşadıklarını dile getridirler. Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin bilinçli olarak verilen sahte yüksek fiyatlı ilanlar ile şişirildiği belirtilirken bu ilanlar ile vatandaşların da kandırıldığı belirtiliyordu.

Yeni düzenleme kapsamında satılık evler için verilen ilanlar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tek tek incelemeye alınırken, fiyatları yükseltmek amacı ile bilinçli olarak gerçek dışı verilen ilanlar tespit edilmeye başlanmıştı. Aynı bölgede yer alan diğer konutların fiyatlarını yükseltmek için yapılan bilinçli sahte ilan operasyonuna büyük darbe vurulurken sahte ilanların siteden kaldırılması ile fiyatlarda düşüş olduğu belirtiliyor.