Konut fiyatlarında eski normale dönüş başladı mı?

Türkiye yükselen konut fiyatları ile dünyada ilk sırada yer almaya devam ederken kredi faiz oranlarında ki artışla konut satış rakamlarında düşüş yaşanmıştı.
Konut fiyatlarında eski normale dönüş başladı mı?

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükselişin ardından ev almak zorunda olan kişiler dahi bu taleplerini ertelemek zorunda kalırken, yaşanan olumsuzluklar konut satış rakamlarına da yansımaya başladı. Konut satış rakamları büyük bir hızla düşmeye başlarken talebin azalması fiyatlarda da düşüşe neden oldu.

Sahibinden ilanların verildiği internet sitelerinde konutların bekleme süresi arttıkça fiyatların düşmeye başladığı görülürken uzmanlar yaşanan düşüşü değerlendirdi. Pandemi döneminde başlayan fiyatlardaki aşırı değerlenme sonrasında eski normale dönüş beklentisi oluşmuştu.

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE, EV FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Ev fiyatları hakkında değerlendirmede bulunan Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, "Şubat ve Mart aylarında fiyatlar sabitlendi veya bazı bölgelerde düşüş görüldü. Bu durum şu an konut kiralamak isteyen kişiler için bir fırsat oluşturuyor. İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde yaşayan kişiler, bir an önce gayrimenkullerini satarak döviz veya faize yatırmak istiyor.

10 yıl önce yüzde 34 kiracı - yüzde 64 ev sahipliği oranı varken, günümüzde bu oran yüzde 44 kiracı - yüzde 56 ev sahibi olarak yükseldi. Büyükşehirlerde ev almak hayal oldu. Konut kredilerinin faizleri bile ödenebilecek rakamlar değil" diyerek vatandaşın artık parayı konuta değil faize yatırmak istediğini söyledi.

2025 YILINDA KONUT FİYATLARI NE OLUR?

Ev fiyatlarında aşağı yönlü düşüş yaşansa da uzmanlar eski normale dönüşün mümkün olmadığını belirterek düşüşün sınırlı kalacağını, 2025 yılında ise faiz indirimleri ile fiyatların yeniden yükseleceğini iddia ettiler.

Genel Yayın Yönetmeni