Konut fiyatlarında ibre tersine döndü! Ev fiyatları düşüşe geçti

Yükselen ev fiyatları ve konut kredisi faiz oranları konuta olan talebin rekor oranda düşmesine neden olurken dibe vuran talep fiyatları da aşağıya çekmeye başladı. Panik satışlar başladı...
Konut fiyatlarında ibre tersine döndü! Ev fiyatları düşüşe geçti

Pandemi döneminde Türkiye'de de tüm dünyada olduğu gibi konut fiyatları önce düşmüş, ardından büyük bir yükseliş dalgasının etkisi altına girmişti. Dünyada Merkez Bankaları'nın parasal sıkılaşmaya daha hızlı geçmesi sayesinde konut fiyatları kontrol altına alınırken Türkiye'de ise aynı dönemde ucuz konut kredisi verilmesi ve yoğun göç dalgası ile konutta arz talep dengesinin kırılmasıyla fiyatlarda rekor serisi sürmüştü.

Yaşanan süreçte Türkiye dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olmuş, yükseliş bir kere daha konut yatırımı yapmak isteyen kişilerin sayısını arttırmış, satılık ve kiralık ev fiyatları cepleri yakmıştı. TOKİ tarafından devreye alınan konut ve arsa projesi, ticari yapıların konuta dönüşümüne izin verilmesi ve devam eden kira sözleşmelerinde yüzde 25 zam sınırı gibi tedbirler alınarak konut fiyatlarında düşüş yaşanması amaçlanmıştı.

KONUT FİYATLARINDA İBRE TERSİNE DÖNDÜ! EV FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Konut fiyatlarında yaşanan düşüşün ana nedeni yükselen kredi faiz oranları olarak gösterildi. Yükselen faiz oranları vatandaşlar istese dahi kredi çekemez hale geldi. Zaten yükselen konut fiyatları nedeniyle kendi birikmi ile ev sahibi olamayan vatandaşlar birde kredi çekemez hale geldikten sonra konuta erişemedi ve talep azaldı. Düşen talep ile konut fiyatlarında düşüş başladı.

Sarı siteler olarak geçen internet sitelerinde satışta bekleyen konut sayısı ve bekleme süresi artarken fiyatlarda da düşüş başladı. Merkez Bankası tarafından açıklanan hedonik konut fiyat endeksi verisine göre ev fiyatlarında çekilme yaşanırken konut fiyatları enflasyonun gerisinde kaldı.

Genel Yayın Yönetmeni