Konut Fiyatlarında Normalleşme Hedefi Tutturulabilir Mi, Ev Fiyatları Düşer Mi?

TCMB Finansal İstikrar Raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor kapsamında konut fiyatları da masaya yatırıldı ve ev fiyatları beklentisi açıklandı.
Konut Fiyatlarında Normalleşme Hedefi Tutturulabilir Mi, Ev Fiyatları Düşer Mi?

Liralaşma atağı başlatan Merkez Bankası merakla beklenen Finansal İstikrar Raporu Mayıs 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan raporda yükselen konut fiyatlarına da özel bir bölüm ayrılırken hem fiyatlarda yaşanan artışın nedenleri irdelendi, hem de konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceği sorularına yanıt verildi.

Konut fiyatlarında yaşanan artışın nedenleri irdelenmeye devam ederken enflasyon ve inşaat maliyetinde yaşanan yükseliş, yoğun mülteci göçü nedeni ile konuta olan talebin artması, yabancıların yoğun konut alımları ve düşen yeni konut üretimi sektörün dillendirdiği nedenler arasında ilk sırada yer alıyordu.

MERKEZ BANKASI AÇIKLADI: KONUT FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Yayımlanan raporda "Mevcut Rapor döneminde konut satışlarının büyük çoğunluğunu ipoteksiz satışlar oluşturmaya devam etmiştir. İlgili dönemde, artan ipoteksiz konut talebi, yükselen inşaat maliyetleri ve konut arzında yaşanan durgunluğun etkisi ile konut fiyatları önemli ölçüde yükselmiş ve 2022 Şubat ayı itibarıyla yıllık fiyat artışları yüzde 90’ın üzerine çıkmıştır.

Konut Fiyatlarında Normalleşme Hedefi Tutturulabilir Mi, Ev Fiyatları Düşer Mi?

Küresel ölçekte de benzer fiyat gelişmelerinin olduğu konut piyasasında, liralaşma stratejisi ile birlikte döviz kurunda sağlanan istikrar, enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve konut arzının toparlanması ile birlikte konut fiyatlarında normalleşme yaşanması beklenmektedir" ifadelerine yer verdi.

Konut fiyatları tüm dünya genelinde büyük bir artış yaşanırken ne yazık ki Türkiye konut fiyatlarının en çok arttığı ilk ülke olarak sıralamada birinci basamakta yer almıştı. Enflasyon ve döviz kurunda yaşanan yükseliş ile azalan konut üretimine rağmen talebin yüksek olması fiyatları ateşlemişti.

Haber Kaynağı: Emlak365.com