Konut İnşa Etmenin Maliyeti Rekor Kırdı, Müteahhitler Ev Üretmekten Vazgeçti!

Ev fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken yaşanan yükselişin nedeni artan talebe rağmen konutta arzın düşmesi olarak gösterilmişti.
Konut İnşa Etmenin Maliyeti Rekor Kırdı, Müteahhitler Ev Üretmekten Vazgeçti!

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş son dönemde Türkiye'de en çok konuşulan gündem maddeleri arasında yerini korurken yaşanan yükselişin en önemli nedeni düşen konut üretimi olarak gösterilmişti. Yoğun mülteci göçü, kentsel dönüşüm projeleri ve pandemi yasakları sonrası düğünlerin yeniden başlaması gibi çeşitli nedenlerle konuta olan talebin rekor seviyede artması, yeni konut üretiminin ise azalması ile ev fiyatlarında rekor yükseliş gerçekleşmişti.

Konuta olan talebin katlanarak arttığı bir dönemde yeni konut üretiminin azalması nedeniyle ev fiyatları yukarıya çıkarken müteahhitlerin konut üretiminde frene basmasının en önemli nedeni yükselen maliyetler olarak gösterildi. Demir, hazır beton, çimento, tuğla, kum fiyatları gibi ana malzemelerin rekor seviyelerde zam görmesi ile üretim sekteye uğradı.

KONUT ÜRETİMİ AZALDI, EV FİYATLARI FIRLADI!

Türkiye genelinde konut fiyatları Nisan ayında yüzde 147, ev kiralarında ise yüzde 120 seviyesinde rekor artış yaşanırken bunun en önemli nedeni yükselen enflasyon rakamlarına ek olarak yoğun talebi karşılayamayan konut üretimi olarak gösterildi. Müteahhitler her gün yükselen inşaat malzemeleri ve işçilik malzemeleri nedeni ile konut üretiminde artık frene bastı.

KONUT FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞER, DÜŞECEK Mİ?

Ev fiyatlarında yaşanan yükselişin önünü kesmek için müteahhitlerin önünü görmesini sağlayacak inşaat malzemeleri fiyatlarının sağlanması, döviz kurunun gevşemesi, ev yapmak isteyen müteahhitlere ucuz arsa temini ve konut üretiminin arttırılması acil çözüm önerileri arasında yer alıyor. Enflasyonda düşüşün yakalanabilmesi durumunda ev fiyatlarının da düşebileceği belirtiliyor.