Konut Kredisi Başvurusu Reddedilirse Ekspertiz Ücreti, Konut Peşinatı ve Emlakçı Komisyonu İade Alınabilir Mi?

Bankaların konut kredisi faiz oranları hızla düşmeye devam ederken özellikle de kamu bankaları tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli konut kredisi kampanyası büyük yankı uyandırdı.
Konut Kredisi Başvurusu Reddedilirse Ekspertiz Ücreti, Konut Peşinatı ve Emlakçı Komisyonu İade Alınabilir Mi?

Bankaların konut kredisi faiz oranları hızla düşmeye devam ederken özellikle de kamu bankaları tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli konut kredisi kampanyası büyük yankı uyandırdı. Ancak başvuruda bulunan bazı kişilere ne yazık ki düşük kredi notu ortalaması, kredi sicili ve belgelenebilir aylık gelir tutarı gibi nedenlerle kredi reddi kararı çıkabiliyor. Peki, kredi başvurusu reddedilirse konut kredisi ekspertiz ücreti iadesi alınır mı, verilen kapora geri alınır mı, kredi reddedilirse yanar mı? Detaylar haberimizde...

Son günlerde kamu bankaları tarafından çoğu kişinin kredi başvurusunun reddedildiğinde dair haberler yayılmaya devam ederken süreçte kapora iadesi ve ekspertiz ücreti kesintisi merak konusu oldu.



KONUT KREDİSİ BAŞVURUSU REDDEDİLİRSE EKSPERTİZ ÜCRETİ İADE EDİLİYOR MU, GERİ ALINABİLİRMİ, KONUT KREDİSİ EKSPERTİZ ÜCRETİ NE ZAMAN ÖDENİR?



Bankalar konut kredisi başvurusunda bulunan müşterilerinden ilk olarak konut kredisi ekspertiz ücreti tahsil etmektedir.



Bu ücret henüz kredi başvurusunda alınmakta olup kredi başvurusu ön onayı alınmasının ardından yani kişinin kredi notu sorgulaması olumlu olması halinde alınmakta olup amacı krediye konu olan konutun gerçek değerinin belirlenmesi amacı ile eksper değerlendirilmesi yapılmasıdır.



Yani banka konut kredisi değerini vatandaşın beyanına göre değil çalıştığı değerleme şirketinin eksperi aracılığı ile belirlemektedir. Burada yapılan bir işlem ve tahsil edilen bir ücret bulunmaktadır. Bu nedenle konut kredisi başvrusu reddedilse dahi banka aldığı konut kredisi ekspertiz ücretini iade etmez. Halk arasında yaygın olarak kullanıldığı şekli ile konut kredisi ekspertiz ücreti yanar.



Ancak banka diğer bankaların çok daha üstünde fahiş bir ücret tahsil ettiyse ya da fatura kesmediyse bu durumda bu ücretin iadesi için tüketici mahkemelerine başvuru hakkı doğmaktadır.



Konut Kredisi Başvurusu Reddedilirse Ekspertiz Ücreti, Konut Peşinatı ve Emlakçı Komisyonu İade Alınabilir Mi?



KONUT KREDİSİ BAŞVURU REDDİ HALİNDE EMLAKÇI KOMİSYONU VE KONUT PEŞİNATI YANAR MI?



Bu da çok tartışılan iki konu olup kişinin mutlaka emlakçı üzerinden sözleşme imzalarken maddeler arasında böyle bir hüküm olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir.



Yapılan değerlendirmelerin tümü kişinin konut kredisi reddi nedeni ile keyfi olarak sözleşmeden dönmemesi nedeni ile konut peşinatı ve emlakçı komisyonu iadesi hakkında sahip olduğudur.



Emlak365.com