Konut Kredisi Çekerek Ev Alacaklar Dikkat! Sadece Yüzde 10 Peşinatla Ev Alabilirsiniz

BDDK konut kredisi peşinat oranı için yeni yasal düzenlemeler yaptı. 25 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan yönetmelik ile yapılan düzenlemeler haberimizde...
Konut Kredisi Çekerek Ev Alacaklar Dikkat! Sadece Yüzde 10 Peşinatla Ev Alabilirsiniz

BDDK konut kredisi peşinat oranı için yeni yasal düzenlemeler yaptı. 25 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan yönetmelik ile yapılan düzenlemeler haberimizde...

Uzun süredir gündemde olan enerji kimlik belgesi olan binalara daha avantajlı koşullarda konut kredisi kullanımı konusunda BDDK ilk adımı attı.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından bugünkü Resmi Gazete ile yayımlanan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında önemli değişiklikler yapıldı.



Enerji Kimlik Belgesi Olan Binalarda Konut Kredisi Peşinat Oranı Yüzde 10 Oldu!



Yayımlanan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik içesinde yer alan 7. madde ile enerji kimlik belgesi olan ve enerji sınıfı A olan binalarda konut kredisi peşinat oranı yüzde 10 seviyesine çekildi.



MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 12/A maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.



“(1) Tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde sekseni aşamaz. Bu oran, 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile alt düzenlemelerine istinaden düzenlenen Enerji Kimlik Belgesi bulunan; enerji performansı A sınıfı olan konutlar için yüzde doksanı, enerji performansı B sınıfı olan konutlar için yüzde seksen beşi aşamaz. Sınırlamaya konu krediler için teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesinin Kurul veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılması ve sınırlamada bu değerlerin kullanılması zorunludur.”



“(2) Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirası ve altında olanlar için yüzde yetmişi aşamaz. Bu oran, nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirasını aşan binek araçlarda, bedelin yüz yirmi bin Türk Lirasına kadar olan kısmı için yüzde yetmiş, yüz yirmi bin Türk Lirasının üstünde olan kısım için yüzde elli olarak uygulanır. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınır.”



Emlak365.com