Konut Satın Almak İsteyenler Biraz Daha Bekleyecek! Fiyatların Düşeceği Tarih Açıklandı
Konut fiyatlarında yükselen grafik nihayet sabit bir noktaya doğru taşınıyor. Türkiye'de bir süredir hem konut bulmak hem de satın almak oldukça zor bir hale geldi. Bu dengesizlik beraberinde fiyatların daha da artmasına neden oldu. Uzmanlar, sıfır konutlarda yaşanan fiyat artışlarının ikinci el konutları da etkilediğini belirterek, piyasanın birkaç ay içerisinde belirli bir seviyede sabit kalabileceğini açıkladı.
'' FİYATLARIN OTURMASI BİRKAÇ AY SÜREBİLİR ''
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, konuya ilişkin bir açıklama yaparak çelik, çimento gibi ürünlerde maliyetlerin artması nedeniyle konut fiyatlarının yükseldiğini belirtti.
Son aylarda konut fiyatlarının astronomik seviyede yükseldiğinin altını çizen Taylan, aynı durumun ikinci el konutlar da yaşandığını aktardı. Gayrimenkul fiyatlarının yüzde 60 oranında arttığına dikkat çeken Taylan, fiyatların oturmasının birkaç ay sürebileceğini söyledi.
Piyasanın artan fiyatlara rağmen hareketli olduğunu ve alıcıların uygun ev bulduklarında hemen aldıklarını söylerken, fiyatların sürekli değişmesinden dolayı evini satanların sayısının azaldığını ifade etti. Fiyatların dengeli bir pozisyonda kaldığında satılık ev sayısının artacağını kaydeden Taylan, şu an köpük artış fiyatlarının fazla olmadığını ve değerlendirme yaparken değerinin çok üzerinde fiyat verilenleri dikkate almadıkların altını çizdi.
KONUT KREDİSİ BU DÖNEMDE TERCİH EDİLMİYOR
Konut kredilerinden bahseden Taylan, şu anda devlet bankalarının konut kredi faizlerinin yüzde 1,29 oranında olduğunu ancak vatandaşın artık konutları peşin satın aldığı ve bu dönemde kredinin pek tercih edilmediğini söyledi.
Kerem Nükte Gayrimenkul Ankara Direktörü Muhammet Dinç de son dönemde zor bir süreçten geçildiğini ve bu ekonomik sürecin gayrimenkul sektörünü de etkilediğini ifade etti.
Bu artışların bir kısmının piyasa koşullarının çok üzerinde olduğunu, buna rağmen konut talebinde fazla azalma yaşanmadığını vurgulayan Dinç, gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin en büyük nedeninin konut üretiminin talebi karşılayacak seviyede olmaması şeklinde görüşü bildirdi.
Sıfır konutların pahalanmasının ikinci eli de negatif yönde etkilediğine dikkat çeken Dinç, dövizin artması nedeniyle fiyatların tavan seviyeye ulaştığını ancak dövizin düşmesiyle bunun fiyatlara yansımadığını ifade etti.