Konut yatırımı borsa dolar ve altını solladı en çok ev alanlar kazandı

Yükselen enflasyon oranları nedeni ile yatırımcılar yeni pozisyon almaya çalışırken en çok kazandıran yatırım aracı konut oldu.
Konut yatırımı borsa dolar ve altını solladı en çok ev alanlar kazandı

Konut yatırımı dolar ve altını solladı en çok ev alanlar kazandı - Yatırımcılar yükselen enflasyon ortamı nedeni ile paralarını korumak üzere en akıllı yatırım aracını ararken konu hakkında son resmi rakamlar geldi. Son 10 yıllık zaman dilimi içerisinde en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu. 

Ülkemizde yatırım yapmak denildiğinde akla ilk gelenler her zaman dolar ve altın olsa da konut yatırımı da son dönemde yükselen fiyatlar nedeniyle yeniden yatırımcıların radarına girmeyi başarmıştı. Özellikle de pandemi döneminde kiralık ve satılık ev fiyatlarında başlayan yükseliş yoğun mülteci göçü ile rakamları katlamıştı. 

GAYRİMENKUL YATIRIMCILARI PARAYA PARA DEMEDİ! 

Tüm dünya pandemi döneminde büyük bir barınma krizi yaşarken özellikle de mültecilerin yoğun göçüne maruz kalan Türkiye'de konut fiyatları daha da katlanmıştı. Küresel piyasalarda konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak Türkiye ilk sırada yer alırken enflasyonda yaşanan yükselişin ardından yatırımcının da rotasını konuta kırması ile fiyatlar adeta kanatlandı. 

KONUT VE BORSA KAZANDIRDI, DOLAR, ALTIN VE EURO YATIRIMCISI KAYBETTİ! 

2022 senesinde yatırımcısını enflasyona karşı koruyan tek yatırım aracı borsa ve konut aldı. Açıklanan verilere göre Türkiye'de konut fiyatları 2022 yılında ortalama yüzde 167,8 oranında artarken tüketici enflasyonundan arındırılmış reel değer artışı yüzde 63 olarak hesaplandı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık 2022 raporuna göre, TÜFE ile indirgendiğinde ise devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 4.69, külçe altın yüzde 15.99, dolar yüzde 16.23, TL mevduat faizi yüzde 29.28 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. Tüm dünyadan en çok kazandıran borsa olan BİST 100 endeksi ise 2022 yılında yüzde 197 oranında getiri sağlarken reel getiri ise yüzde 62 olarak hesaplandı.