Konut yatırımında amortisman süresi 17 yıldan 19 yıla çıktı

Mart ayı konut satış verileri açıklandı. Konut satış oranları artarken yüksek fiyatlar nedeniyle amortisman sürelerinin değiştiği de görüldü. Yeni verilere göre konutun geri dönüşü 19 yıla çıktı.
Konut yatırımında amortisman süresi 17 yıldan 19 yıla çıktı

Emlak365.com - Konut satışlarında artan bir grafik oluşmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son verilere bakıldığında konut satışları hem aylık bazda hemde yıllık bazda yükseldi. Endeksa verilerine bakıldığında konut satışlarına ilişkin yükselen trendi görmek mümkün.

KONUT SATIŞLARI MART AYINDA DA ARTMAYA DEVAM ETTİ

Endeksa tarafından hazırlanan konut raporuna bakıldığında satış işlemleri bir önceki aya göre yüzde 37 oranında arttı. Yıllık bazda yapılan değerlendirmelerde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında yükseldi. Mart 2022 döneminde yurt genelinde toplam 134 bin 170 konut satışı yapıldı.

Konut satışlarında en yüksek paya sahip il İstanbul oldu. Sadece İstanbul'da satılan konut sayı tüm satış rakamının yüzde 18'ine denk geldi. İstanbul'un ardından konut satış oranları en yüksek olan diğer iki şehir ise tahmin edildiği gibi Ankara ve İzmir oldu.

Mart ayı içerisinde sadece İstanbul'da 23.974 konut satışı gerçekleşti. İkinci sırada bulunan Ankara'da 12.609 konut satışı izledi. Bu rakam Türkiye geneli satış rakamının yüzde 9'luk bölümünü oluşturdu. İzmir'de ise mart ayı içerisinde 8051 konut satışı yapıldı. İzmir'in konut satışındaki payı ise yüzde 6 bandında oldu.

Konut fiyatları artmaya devam etti

Konut fiyatlarının yükselme eğilimi Mart ayında da devam etti. Türkiye genelinde mart ayı sonu itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 127 seviyesinde oldu. Açıklanan verilerde konutların m2 satış rakamları ortalama 7.395 TL olurken Türkiye'de bir konutun ortalama satış rakamı 998.325 TL olarak açıklandı.

Konut fiyatlarında yaşanan fiyat artışları şehir bazlı incelendiğinde İstanbul yine zirvede yer aldı. İstanbul'da konut fiyatları bir yıllık süre içerisinde yüzde 147 oldu. Ankara'da ev almak isteyenler için fiyatlar bir yıllık süre zarfında yüzde 116, İzmir'de yüzde 119 oranında yükseldi.

Konut geri dönüş süreleri de değişti

Yatırım amacıyla konut alanlar için de geri dönüş süreleri hesaplandı. Daha önceki dönemlerde ortalma 17 yıl seviyesinde olan amortisman süresi Mart 2022 döneminde 19 yıl olarak hesaplandı. Yatırım amacıyla konut olan bir kişi dairesini sürekli kiralarsa parasını 19 yılda geri çıkarıyor.