Konut yatırımında kaybettiren 5 il belli oldu!

Konut yatırımlarında iller arası kazançlar hesaplandı. Endeksa tarafından yapılan araştırmada en az kazanç sağlayan iller belirlendi.
Konut yatırımında kaybettiren 5 il belli oldu!

Türkiye’de konut sektörü çok büyük sorunlarla karşı karşıya kaldı. Artan kredi maliyetlerine yükselen inşaat maliyetleri eklenince konut fiyatları hızlı bir şekilde çıktı. Yeni konut fiyatları ise çoğu kişinin konut satın almasının önündeki en büyük engel haline geldiler. Yaşanan bu gelişmelerle beraber her geçen ay konut satış rakamları düşüyor. Bunun yanında konut yatırımı da cazibesini kaybediyor.

KONUT YATIRIMI MANTIKLI OLMAKTAN ÇIKTI

Konut yatırımı bir dönem Türkiye’de en kazançlı yatırımlardan birisi oluyordu. İnsanlar konut kredisi çekerek konut satın alıyorlar ve kira geliri ile kredi taksitlerini ödeyebilme imkanı buluyordular. Kredi borcu tamamlanınca ise konut borçsuz bir şekilde kişinin olurken bir yandan kira geliri elde etmeye de devam ediyordu. Artık konut yatırımında böyle bir denklem kurmanın imkanı kalmadı. Dolayısıyla konuta olan ilgi de azaldı.

YENİ KONUTLAR ÜRETİLMİYOR

Konut sektörü kriz içerisinde kalınca yeni konut üretimleri de çoğu yerde durma noktasına geldi. Türkiye genelinde deprem konutları sistemden çıktığında yeni konut başlangıçları yok denecek kadar azaldı. Bu da konutta arz talep dengesinin ortadan kalkmasına neden olup fiyatlarda istikrarsızlığı da beraberinde getiriyor.

KAYBETTİREN 5 İL!

Endeksa illere göre konut yatırımlarına dair kayda değer bir araştırma yaptı. Buna göre Mayıs döneminin kira gelirleri dikkate alınıp hesaba katılıp hesaplama yapıldı ve konut yatırımında en kötü performans gösteren 5 il belirlendi.

Adana’da konut yatırımı yapanlar son bir yılda yüzde 34,53 oranında fiyat artışı ile karşılaştılar. Antalya’da ise bu oran yüzde 38,19 oldu. Bursa’da konutların yıllık fiyat artışı yüzde 41,18 oldu. Denizli’de konutların yıllık fiyat artışının yüzde 42,32 oranında olduğu belirlendi. Mersin’de de konutların yıllık fiyat artışı yüzde 42,94 oldu.

Elde edilen bu veriler incelendiğinde bu 5 ilde 1 yıl önce konut yatırımı yapmış olanlar şu anda enflasyon ile kıyaslama yapıldığında zarar etmiş durumdalar. Yıllık enflasyonun yüzde 75’e yükseldiği bir piyasa ortamında enflasyonun yarısı kadar artan konut fiyatları yatırımcılarına kaybettirdi.