Konutlarda kiraya yılda iki defa zam yapma yöntemi!

Konutlar için ev sahiplerinin kira zammı taleplerinin ardı arkası kesilmiyor. Konut kiralarına ev sahipleri yılda 2 defa zam yapabilirler mi?
Konutlarda kiraya yılda iki defa zam yapma yöntemi!

Ev sahiplerinin kira zammı konusunda talepleri kiracıların canını sıkmaya devam ediyor. Bazı ev sahipleri yılda iki defa kira zammı yapmanın yollarını arıyorlar. Yasal mevzuat ve uygulamaya dair ayrıntılar didik didik araştırılıyor. Ev sahiplerinin bir çıkış yolu aradıkları bu durumun çok dikkat çeken bir örneği ortaya çıktı.

KİRAYA YILDA 2 ZAM OLUR MU?

Uygulanan kanunlar çerçevesinde kira zammı konusunda ev sahipleri en fazla yılda bir defa zam yapabilirler. Bu zam da kira sözleşmesinin yenileneceği ay uygulanmaktadır. Ev sahipleri hangi gerekçe ile olursa olsun kira zammı için bir sözleşme yılı içerisinde ikinci defa kiracıdan zam talep edemez. Bunun için de kiracılar ev sahiplerinden bu yönde istek geldiğinde bu isteği kabul etmek zorunda değiller. Bu zammın yasal herhangi bir durumu yok. Kiracılar yılda bir defa zam yaptıktan sonra ev sahiplerine ikinci bir kira zammı yapmak konusunda yasal bir baskı altında kalmazlar.

FORMÜL BULUNDU!

Ev sahipleri yasal olarak kiraya yılda iki defa zam yapamıyorlar. Ancak bunun zor da olsa bir yöntemi bulundu. Bu yöntem uygulandıktan sonra ev sahipleri kiracılardan ikinci kira zammını alabiliyorlar. Bu ikinci kira zammının en kritik ayrıntısı ise kiracının bu zamma isteyerek onay vermesi, karşı çıkmaması oluyor. Kiracı eğer zamma onay verir ve karşı çıkmaz ise ev sahibi bir yıl içerisinde kiraya ikinci zammı uygulayabilir.

Kiraya yılda iki zam konusunda kısa bir süre önce arabulucu ile dikkat çeken bir örnek olay yaşandı. Bir ev sahibi kira değerinin düşük olduğunu gerekçe göstererek kira tespit davası açmak istedi. Evin kirasının rayiç bedeli ise 24.000 TL olduğu iddia edildi. Kiracı ise o evde 4 Bin TL kira ile oturuyordu. Arabulucuda yılda iki defa zam yapma konusunda anlaşma sağlandı. Kira önce 8 Bin TL’ye çıkarıldı. 6 ay sonra ise yeni bir zam yapılması kararlaştırıldı ve o zam ile beraber kira 14.000 TL’ye çıkacak.