Konutta Büyük Manipülasyon İddiası Gündeme Bomba Gibi Düştü: Ekonomi Profesörü Konut Fiyatları Şişti, Çöküş Yakın Dedi
Konut fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken konuta yatırım yapanların sayısı da hızla artmıştı. Yaşanan yükselişin ardından konut fiyatlarında balon tartışmaları yeniden alevlenirken konu hakkında bir değerlendirmede Marmara Üniversitesi ekonomi profesörü Dr. B. Gültekin Çetiner tarafından yapıldı.
Türkiye genelinde konut fiyatları büyük bir hızla artarken, Türkiye konut fiyatlarında artış sıralamasında küresel piyasalarda birinci sırada yer almıştı. Özellikle de büyük şehirlerde konut fiyatlarında yapılan zamlar tepki çekmiş, İstanbul'da en düşük ortalama konut fiyatı pek çok semtte 1 milyon liranın üzerine çıkarak büyük şok etkisi yaratmıştı.
KONUTTA MANİPÜLASYON MU VAR, EV FİYATLARI DÜŞECEK Mİ, 2022 YILINDA NE OLUR?
Döviz kurlarında yaşanan yükseliş ile pek çok inşaat malzemesine rekor zamlar gelmiş, inşaat malzeme endeksinde yaşanan artış konut fiyatlarına da zam olarak yansımıştı. Türkiye genelinde konut fiyatları adeta alev alırken satılık konut fiyatlarında yaşanan artışa rağmen satış rakamlarının düşmemesi de bir diğer tartışma konusu olarak gündeme taşınmıştı.
Konu hakkında sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Marmara Üniversitesi ekonomi profesörü Dr. B. Gültekin Çetiner konut fiyatlarında yaşanan artışın temel sebebinin bankaların havadan var ettikleri krediler ile mevduatlara eklediği faiz olduğunu dile getirdi. Çetiner "Faizleri kur korumalı mevduatlarla katladılar. Şu anda 100 bin liralık konutun 10 yıllık faizle maliyeti 285 bin lira oluyor. 1 konut sana 2 konut bankaya..." diyerek faizlerin yüksekliğine dikkat çekti.
KONUT FİYATLARINDA ŞİŞKİNLİK, BALON VAR MI, KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ, BALON PATLAR MI?
Çetiner "Ribanın/faizin fiyatları nasıl şişirdiğini anlamak kolay. Misal; 100 bin liralık konut fiyatı maliyet nedeniyle 10 yıl faizle 285 bin oluyor. 10 yıl sonra krediyle alınıyor 810 bin lira ve 20. yıldan sonra 2.3 Milyon Lira oluyor. İşte faizci düzen..." diyerek sürekli bu nedenle konut fiyatlarında patlama yaşandığını dile getirdi.
Yeni bir patlamanın kısa sürede yaşanacağını iddia eden Çetiner hem kredi faiz oranlarının hem de kiraların artık insanların ödeyemeyecekleri seviyelere yükseldiğini, bunun sonunun ise çöküş olduğunu söyledi. Büyük bir çöküş beklediğini belirten Çetiner bu çöküşün ardından tekrar toparlanma, şişme ve çöküş yaşanacağını, sürecin her zaman böyle ilerlediğini söyledi.