Konutta yüksek maliyet dışında bir sorun daha! Arsa stokları azaldı

Konut sektörü yüksek maliyet oranlarından dert yanarken büyükşehirlerde arsa stok problemleri de fiyatların artmasında etkili oluyor. Sektör içinden tüm bu sorunlar ile birlikte değerlendirmeler geldi
Konutta yüksek maliyet dışında bir sorun daha! Arsa stokları azaldı

Emlak365.com - Konut sektörü ciddi sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Pandemi süreci ile başlayan zorlu dönem daha sonra dolar kurunun tırmanmasıyla artmış savaş gelişmeleri ile zirveye çıkmıştı. Konutta yaşanan soruların başında Türkiye'de beş milyona yakın mültecinin de etkisi de bulunuyor.

Tüm bu gelişmeler kapsamında her yıl 700 bin yeni konut ihtiyacı oluşurken sektör birçok sorun nedeniyle bu talebi karşılayamıyor. Son dönemlerde inşaat sektörünün belini büken yüksek maliyet oranlarına bir de konut ihtiyacının en çok hissedildiği şehirlerde arsa sorunları oluşmaya başladı.

ARSA PROBLEMİ KONUT SEKTÖRÜNÜN GÖZARDI EDİLEMEZ SORUNU

Özak Global Holding Başkanı Ahmet Akbalık, Posta Gazetesi'nden Bilal Emin Turan'a konuştu. Posta'nın sitesinde yer alan yazıda, Özak Global Holding Başkanı Ahmet Akbalık konutta maliyet artışlarına dair değerlendirmelerde bulundu. Akbalık bu konuda yüksek maliyet oranlarına ayrı bir parantez açarken gözardı edilmemesi gereken bir diğer soruna daha dikkat çekti. Arsa problemine değinen Özak Global Holding Başkanı "Demir, beton maliyetlerindeki artış da ortada. Bu artışlar burada kalmaz. Üreticiler ihracat yaptıkları ve bir sınırlama gelmediği için bu inşaat maliyetleri artmaya devam edecek. Maliyet artışları henüz mevcut ve ikinci el konutlara yansımadı. Büyük şehirlerde arsa stok problemi de var. Özetle, konut fiyatlarındaki artış sürecek. Bence şu anda tüm gayrimenkuller çok ucuz.” ifadelerini kullandı.

KREDİ ÇEKİP EV ALMAK AVANTAJLI MI?

Konut fiyatlarının çok uygun olması dışında kredili ev alımlarının da çok uygun olduğunu ifade eden Özak Global Holding Başkanı Ahmet Akbalık bir hesaplama örneği paylaştı.

Akbalık vatandaşların yüzde 20 peşinat verip banka kredisiyle ev almalarının borçlanmalarının çok avantajlı olduğunu söyledi ve "Yüzde 20 peşinatı verip banka kredisiyle borçlanmak çok avantajlı. Çünkü yıllık yüzde 20 civarı krediyle borçlanıyorsunuz ama enflasyon yüzde 60’larda. Aradaki fark cebinde. Konut faizine göre marj yaklaşık yüzde 40" dedi.

İKİNCİ EL KONUTA İLGİ ARTACAK

Türkiye'de her yıl 700 bin konuta ihtiyaç olduğunu ifade eden Ahmet Akbalık, sıfır konutlarda arz sorunu olduğunu söyledi. Ayrıca konut üreticilerinin de konut inşaatında nerede talep olduğuna bakmadıklarını nerede arsa olduğuna baktıklarını ifade ederek "Konut üreticileri ihtiyacın nerede olduğuna değil arsanın nerede olduğuna bakıyor. Bunun için devletin yeni alanlar, uydu şehirler belirleyip orada konut üretimini sübvanse ve teşvik etmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.