Korana Virüs Mücbir Sebep Nedeni İle Kira İndirimi ve Uyarlama Davası 2020 Nasıl Açılır?

Tüm dünyaya etkisi altına alan Corana Virüs Covid 19 salgını sonrasında pek çok kiracı kirasını ödeyemez duruma düşerken bir de üstüne gelen kira artışı vatandaşın yarasının üzerine tuz etki.
Korana Virüs Mücbir Sebep Nedeni İle Kira İndirimi ve Uyarlama Davası 2020 Nasıl Açılır?

Tüm dünyaya etkisi altına alan Corana Virüs Covid 19 salgını sonrasında pek çok kiracı kirasını ödeyemez duruma düşerken bir de üstüne gelen kira artışı vatandaşın yarasının üzerine tuz etki. Peki, korona virüs mücbir sebep sayılır mı, kiracılar kira indirimi ve uyarlama talep edebilir mi, kira indirimi talebi yazısı nasıl yazılır, kira uyarlama davası nedir, nasıl açılır, yasal haklarınız neler? Soruların yanıtları haberimizde...

Korana virüs salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir ekonomik kaybın oluşmasına neden oldu.



Özellikle salgının zirveye ulaştığı dönemlerde uygulanan karantina ve tedbir kararları nedeni ile çok sayıda işletme zorunlu olarak kepenklerini kapattı. İşyeri kirası ödeyen esnaf mağdur oldu.



KORANA VİRÜS KİRACILAR İÇİN MÜCBİR SEBEP SAYILIR MI, KİRACILARIN YASAL HAKLARI NELER?



Konu hakkında takipçilerinden gelen soruları uzman avukat Serkan Ağar’a ileten Hürriyet Gazetesi Yazarı Oya Armutçu gelen yanıtları şu şekilde sıraladı;



“Koranavirüsün ‘mücbir sebep’ gösterilerek, Borçlar Kanunu’nun genel hükümlerine göre sulh hukuk mahkemesine başvurarak uyarlama davası açmak mümkündür. Kira sözleşmesinin uyarlanması yoluna başvurulabilmesi için en önemli kriterlerden birisi, kira bedeli ödenirken mutlaka ihtirazi kayıt konulmasıdır.



Bir başka ifadeyle, kira bedeli ödenirken, ‘uyarlama hakkı saklı kalmak kaydıyla’, ‘ihtirazi kayıtla’, ‘uyarlama davası açma hakkım saklı kalarak’ gibi ifadelerin kullanılması gerekir. Mahkemeye başvurulabilmesi için de mevcut kira bedeli ya ödenmemeli ya da ödenecekse mutlaka ihtirazi kayıt (uyarlama davası açma hakkım saklı kalarak gibi) yazılmalıdır.



Kira bedeli döviz üzerinden yapılmışsa döviz kurunun sabitlenmesi gibi seçenekler mahkemeden talep edilebilir" diyerek ihtirazi kayıt uyarısında bulundu.



KİRA UYARLAMA DAVASI NEDİR, KİRA İNDİRİMİ TALEBİ YAZISI NASIL YAZILMALIDIR?



Türkiye'de tüm haklar kanunlar ile koruma altına alınırken kiracıların da yasal hakları bulunmaktadır. Korana virüs salgını nedeni ile zor durumda kalan kişiler kira indirimi talebi yazısı örneği hazırlayarak ev / işyeri sahibinden indirim talep edebilir.



Burada önemli olan kişinin Covid 19 salgını nedeni ile maddi kayba uğradığını kanıtlayabilmesidir. Örneğinin lokanta gibi işyeri olan esnafın zorunlu olarak kapalı kalması, konut kiralamaları için kişinin ücretsiz izne çıkarılması ya da işsiz kalması gibi durumlarad kira indirimi ve uyarlama talep etme hakkı vardır.



Kira indirimi ve uyarlama talebi taşınmaz sahibi tarafından reddedilen kişiler Sulh Hukuk mahkemesine başvuruda bulunma hakkına sahiptir.



Emlak365.com