Korkutan Açıklama: Beklenen Büyük İstanbul Depremi ile Marmara'yı Deprem Değil 3 Metrelik Tsunami Dalgaları Vuracak!

Türkiye'de deprem riski yüksek bölgeler için açıklama yapan Kandilli Rasathanesi Tsunami İzleme Merkez Müdürü Doğan Kalafat, Türkiye'de Tsunami beklenen yerler, iller hakkında açıklama yaptı.
Korkutan Açıklama: Beklenen Büyük İstanbul Depremi ile Marmara'yı Deprem Değil 3 Metrelik Tsunami Dalgaları Vuracak!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Türkiye'de tsunami riski bulunan yerler, bölgeler ve iller hakkında bilgilendirmede bulundu. Hatırlanacağı üzere İzmir'de yaşanan deprem felaketi sonrası Seferihisar'da küçük çaplı bir tsunami etkisi yaşanmış, ani su baskınından kaçamayan engelli bir vatandaşımız hayatını kaybetmişti.

Deprem haftası etkinliği nedeni ile açıklamalarda bulunan Kalafat Türkiye'nin 6 ya da 7 ve daha üzerinde şiddete sahip olan deprem yaşaması durumunda tsunami ve su yükselmesi yaşayacağı bölgeleri açıklayarak erken tsunami alarm sistemi ile konu hakkında çok acil önlem alınması gerektiğini açıkladı. Peki, Türkiye'de tsunami olur mu, tsunami olma riski olan iller, ilçeler, bölgeler hangileri?

TÜRKİYE'DE TSUNAMİ RİSKİ OLAN ŞEHİRLER HANGİLERİ?

Doç. Dr. Doğan Kalafat yapmış olduğu açıklamasında deprem sonrası tsunami riski yüksek olan bölgelerin kendileri için ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz bölgesi olduğunu belirterek güney batı sahillerinde yer alan Girit, Muğla, Gökova, Fethiye, Antalya civarında deprem sonrasında boyu 3 metreyi de aşan tsunami dalgalarının oluşma riski bulunduğunu söyledi.

Korkutan Açıklama: Beklenen Büyük İstanbul Depremi ile Marmara'yı Deprem Değil 3 Metrelik Tsunami Dalgaları Vuracak!

Kalafat yapmış olduğu açıklamasında kendilerinin Girit Yayı olarak tabir ettikleri ve Akdeniz bölgesinde yer alan Afrika plakasının Ege-Anadolu plakasının altına daldığı bir levha sınırı olduğunu belirterek büyük depremlerin de bu levha sınırlarında gerçekleştiğini söyledi. Tarihsel kayıtlarda Girit ve 12 Adalar civarında önemli tsunamiler olduğunu belirten Kalafat "Marmara'da ise ağırlıklı olarak beklediğimiz tsunami, örneğin 7 şiddetinde büyük bir deprem sonrası olabilir. Marmara'da 2 metre civarında bir su yükselmesi bekleniyor. 2 metrelik su seviyesinin yükselmesi bile belirli bölgelerde problem ve hasar yaratabilir" uyarısında bulundu.

TÜRKİYE'DE TSUNAMİ ERKEN UYARI SİSTEMİ VAR MI?

Depremi olmasa dahi tsunami için erken uyarı verilebileceğini belirten Kalafat bugünkü teknoloji ile yaklaşık 4 ya da 7 dakika arasında tsunami erken uyarı alarmı verilebildiğini belirterek "Bu süre de önemli. Çünkü toplum bu bilgiyi aldıktan sonra tsunami tahliye noktalarından güvenli bölgelere ulaşabilir" diyerek Türkiye'de tsunami riski yüksek illerde bu çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.