Korkutan İzmir depremi sonrası uzmanlar açıkladı! Yeni deprem olur mu, şiddeti kaç olabilir?

Gece 03:29’da İzmir Buca’da meydana gelen deprem vatandaşları endişelendirirken bu depreme ilişkin uzman açıklamaları geldi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir deprem uyarısında bulundu.
Korkutan İzmir depremi sonrası uzmanlar açıkladı! Yeni deprem olur mu, şiddeti kaç olabilir?

İzmir’in Buca ilçesinde dün gece 03:29’da 4.9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Bu deprem ile beraber vatandaşlar oldukça büyük panik yaşadılar. İzmir’de çok sayıda vatandaş gece evlerini boşaltıp sokağa çıkarken gerçekleşen depremde panikleyen iki vatandaş da atlayarak yaralandılar. Bir caminin minaresinde hasar oluşurken başka bir hasara değil vatandaşlardan olumsuz ihbar yapılmadı.

YENİ DEPREM OLUR MU?

Meydana gelen depreme dair bir değerlendirme yapan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Buca Gölet ile Gaziemir arasında bulunan fay kırıldı. Bu fay batıda Tuzla fayına bağlı bir hat. Tıpkı Sisam fayı gibi çalışan bir faydan bahsediyoruz. İzmir’de depremde can ve mal kaybı olabilmesi için deprem büyüklüğü 6 ve üstünde olmalı. Dün gece bu büyüklükte bir deprem olmadığı için can ve mal kaybı yaşanmadı.” dedi.

Bundan sonra daha şiddetli bir deprem olma ihtimalini de değerlendiren İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Buca Fayı 6 şiddetinden daha büyük bir deprem meydana getiremez. Bundan dolayı da panik yapacak bir durum yok. Buca Fayı’nın uzunluğu 5 kilometredir ve bu fayın üreteceği deprem de en faz 5 büyüklüğünde olur. 1.9 şiddetinde bir deprem yaşadık ve bu depremin ardından artçı depremler meydana geliyor. Bu artçı depremler bir süre daha devam edecektir. Artçı depremlerin en şiddetlisi 3.7 şiddetinde olabilir.” ifadelerini kullandı.

Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise bir değerlendirme yaparak, “Gaziemir civarından başlayarak güney istikametinde Doğanbey Körfezi’ne kadar uzanan Tuzla Fay Hattı’nın kuzeydoğu ucunda bir deprem meydana geldi. Artçı sarsıntılara baktığımızda da bu bölgede yoğunlaştığını görüyoruz. Şu anda vatandaşlarımızın panik yapmalarını gerektirecek bir durum yok.” dedi.