Köyden Kente Değil, Kentten Köye Dönüyorlar! Ters Göç Etkisi Karadeniz'de Konut Satışlarını Zirveye Taşıdı!

Pandemi döneminde memleketine dönenler ve yönünü yukarıya çeviren yatırımcılar Karadeniz'deki konut satışlarını artırdı.
Köyden Kente Değil, Kentten Köye Dönüyorlar! Ters Göç Etkisi Karadeniz'de Konut Satışlarını Zirveye Taşıdı!

Türkiye'de etkisini gösteren koronavirüs nedeniyle vatandaşlar artık köylerden kentlere değil, kentlerden köylere akın ediyor. Doğa ile iç içe ve izole bir yaşam sürmek isteyen vatandaşlar, bir bir memleketine dönerek oralardan konut satın almaya başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) raporlarına bakıldığında, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde, konut ve arsa gibi taşınmazların satışında yüzde 44 oranında artış görülüyor.

KARADENİZ'DE TAŞINMAZ SATIŞINDA REKOR ARTIŞ

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde, taşınmazların satışı artarken TÜİK raporlarında satışların en çok Trabzon, Rize, Giresun ve Ordu illerinde yapıldığı gözlemleniyor.

Türkiye'de şu an konut satışında durağanlık olsa da pandemi döneminde Doğu Karadeniz Bölgesinde özellikle Trabzon, Rize, Artvin çizgisinde yatırımların arttığı ve memleketine dönen konut alıcısının bu satışları güçlendirdiği belirtiliyor.

Konut satışlarının güçlenmesinin bir nedeni de Rize-Artvin Havaalanı ve büyükşehirlerden Rize'ye, Artvin'e, Trabzon'a dönüş yapan ve pandemi nedeniyle burada yaşamayı tercih eden insanlar oluşturuyor.

Köyden Kente Değil, Kentten Köye Dönüyorlar! Ters Göç Etkisi Karadeniz'de Konut Satışlarını Zirveye Taşıdı!

RİZE'DE KONUT FİYATLARI 600-650 BİN TL!

Şubat ayı itibariyle Doğu Karadeniz Bölgesinde ve Rize'de konutların birim metrekare maliyeti 5 bin 500 TL ila 12 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Fiyatlar konutun niteliğine, bulunduğu bölgedeki arazi fiyatına, konutun kalitesine göre değişiklik gösteriyor. Buna göre Rize'deki ortalama 100 metrekare konut vasfında bağımsız bölümün fiyatları 600-650 bin TL'den başlayarak 2-3 milyon liraya kadar çıkıyor.

2022 yılı itibariyle taşınmazların satışlarının devam edileceği belirtilirken, ters göçün yarattığı talebin etkilerini devam edeceği, doğru konut projeleri ile bu satışların daha da artacağı öngörülüyor.