Kredi ile lüks daire alımı bitti: Yeni düzenlemeyle ucuz konut satış dönemi başladı!

BDDK'nın konut kredisi düzenlemesine göre, 10 milyon lira ve üzerindeki konutlar için kredi kullandırılmayacak. Bu düzenlemenin ucuz konutun kapısını araladığı ve üretimi arttıracağı düşünülüyor.
Kredi ile lüks daire alımı bitti: Yeni düzenlemeyle ucuz konut satış dönemi başladı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan karar doğrultusunda, kredi kullandırım oranları değiştirildi ve böylelikle uygun fiyatlı konuta erişim kolaylaştırıldı. Karara göre, 2 milyon TL'nin altındaki konutlar için evin bedelinin yüzde 90'ına kadar, 2-5 milyon TL arası konutlarda ise yüzde 70'e kadar kredi kullanımına izin verilecek. 10 milyon TL ve üzerindeki konutlar için ise kredi kullandırılmayacak.

Yüzde 90'lık kredi ile ucuz eve erişim kolaylaşacak

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, BDDK'nın yeni düzenlemesiyle birlikte uygun fiyatlı konut projelerinin artacağını öngörüyor. İnşaat firmaları karardan önce lüks konut üretimine önem verirken, 10 milyon TL'nin üzerindeki konutlar için kredi çekilemeyeceğinin bildirilmesi ardından daha dar ve orta gelir grubundakilere yönelik konutlara yöneldiler.

1 milyon liraya kadar olan konutlarda, ev bedelinin yüzde 90'ının kredi ile alınması yani yüzde 10 peşinat ile ev satın alabilme imkanı mevcut projelerinde içeriğinde değişmelere neden olacak.

Ucuz konutun kapısı aralandı

Sektör temsilcileri, kredi düzenlemesiyle birlikte konut üretiminin artacağını ve yoğunlukla dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlara yönelik projeler üretileceğini ifade ediyor.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, BDDK'nın aldığı kararın 1 milyon liraya kadar olan kısmının çok önemli olduğunun altını çizerek; bu kararda iki amaç olduğunu, ilk amacın 10 milyon ve üstü kredi kullanan kişinin zaten varlıklı olduğunu ve kredi kullanmasına gerek olmadığını belirttiğini söyledi. İkinci olarak ise inşaatçılara lüks konut yerine sosyal konut üretimine ağırlık verilmesine yönelik bir yönlendirme yapıldığını belirtti.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise, BDDK'nın konut kredilerine yönelik açıkladığı kararı olumlu bulduklarını, düzenlemenin orta ve alt gelirli kişilerin ev almasını sağlayacak yönde olduğunu ifade etti.