Küresel konut krizi kapıda mı The Economist nedenlerini sıralayarak açıkladı

Tüm dünyada yükselen konut fiyatları beraberinde barınma krizini de getirmiş, ev fiyatları rekor seviyelere fırlamıştı. Yaşanan yükselişin ardından konut satış rakamları düşüşe geçerken konut kredisi uyarısı geldi! Konut fiyatları çakılacak mı?
Küresel konut krizi kapıda mı The Economist nedenlerini sıralayarak açıkladı

Koronavirüs salgını döneminde konut fiyatlarında yaşanan dalgalanma pek çok kişiyi mağdur ederken Türkiye ev fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak ilk sırada yer almıştı. Dünyanın en çok takip edilen ekonomi dergileri arasında yer alan The Economist tarafından hazırlanan yazı konut sektörünün gündemine bomba gibi düştü. 

Londra merkezli olarak basılan her zaman kapak haberleri ile tüm küresel piyasaların ilgisini çekmeyi başaran The Economist bu hafta kapağına konut krizi iddiasını taşıdı. FED'in başlattığı yüksek faiz politikası ile düşen konut fiyatlarına dikkat çeken dergi küresel konut krizinin patlamasının an meselesi olduğunu söyledi. 

KÜRESEL KONUT KRİZİ PATLAYACAK MI?

Konut sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendiren The Economist küresel krizin kapıda olduğunu belirterek yaşanan krizin bu sefer 2008 mortgage krizi gibi tüm finansal sistemin çökmesine neden olmayacağını belirtti. Bunun yerine yeni kriz ardında mali durumu çökmüş ve ekonomik olarak iflas etmiş insanlar grubu ile siyasi bir fırtınaya neden olacağını söyledi. 

Küresel konut krizi kapıda mı The Economist nedenlerini sıralayarak açıkladı

Yaşanan sürecin değerlendirildiği özel bir rapor hazırlayan dergide yıllarca istikrarlı ve güvenli bir şekilde yükseldiğini ancak pandemi döneminde sert bir yükseliş yaşandığını belirterek “Bugün servetiniz gayrimenkule dayanıyorsa gergin olmanın zamanı geldi. Ev fiyatları şimdi dokuz zengin ekonomide düşüyor. Amerika’daki düşüşler şu ana kadar küçük ama bazı piyasalarda şimdiden dramatik bir boyuta ulaştı” ifadelerine yer verildi. 

Emlak sektöründe en büyük krizi Çin ekonomisinin yaşayacağı belirtilen raporda bankaların ve finans kuruluşlarının bu dönümde büyük kayıplar yaşayarak zarara uğrayabilecekleri belirtildi.