Kuru mülkiyet nedir, çıplak mülkiyetin satışı yapılır mı, nasıl yapılır?
Emlak terimleri içerisinde yer alan ‘Kuru mülkiyet’, çıplak mülkiyet olarak da bilinmektedir. Birçok kişinin karşılaştığı bu terim, taşınmazın kullanma yetkisi bulunmayan kişinin tapu üzerinde yalnızca isim hakkına sahip olması anlamı taşımaktadır. Yani bu kişinin her ne kadar mülkü kullanma yetkisi olmasa da, yalnızca tapu kaydında ismi çıkmaktadır.
Kuru mülkiyet sahibi olanlar, ellerindeki mülkü satışa çıkabilir ya da ipotek ettirebilirler. Fakat kullanma hakkına sahip olmadıkları için kiraya veremezler. Burada asıl hak, intifa hakkı sahibinin olmaktadır. Ayrıca kuru mülkiyete sahip olanlar, evini satabilir ancak gayrimenkulün intifa hakkını başkasına devredemezler.
Kuru mülkiyet satışı yapılır mı, nasıl yapılır?
Gayrimenkul sahibi, kuru mülkiyet satışı yani devrini yapabilmektedir. Bu işlem sırasında mülk sahibi, yaşam boyu taşınmaz üzerindeki haklarından yararlanabilmektedir. Kuru mülkiyeti olan bir yapıyı satın alan kişi, taşınmazın sahibi öldükten sonra, kuru mülkiyetini devrettiği kişinin herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurusu ile intifa hakkını talep edebilmektedir.
Bunun ardından kuru mülkiyet tam mülkiyete döner ve mülk sahibine tam mülkiyet tapusu verilmektedir. Kuru mülkiyetin tam mülkiyete dönüştürülebilmesi için ise şu belgeler gerekmektedir:
- Taşınmazın tapu ibrazı, yoksa ada, parsel, bağımsız bölüm numarası bilgilerinin sözlü beyanı
- Tarafların nüfus cüzdanı aslı ve fotokopileri
- Tarafların güncel vesikalık fotoğrafları
- İşlem yapılacak taşınmazın belediyeden alınmış rayiç değeri
Bu belgeler tamamlandıktan sonra tapu müdürlüklerine gidilerek, kuru mülkiyet harcı yatırılmalı ve ardından kuru mülkiyet tam mülkiyete çevrilebilmektedir.