Maliye Bakanlığı her an kapınızı çalabilir! Ev alıp satanlara kötü haber 6.549 TL para cezası ödeyebilirsiniz

Hazine ve Maliye Bakanlığı sıkı yönetim ilan ederken maliye müfettişleri tapu satışlarını inceleme altına aldı. Her an evinize mektup, kapınıza müfettiş gelebilir...
Maliye Bakanlığı her an kapınızı çalabilir! Ev alıp satanlara kötü haber 6.549 TL para cezası ödeyebilirsiniz

Maliye Bakanlığı her an kapınızı çalabilir! Ev alıp satanlara kötü haber 6.549 TL para cezası ödeyebilirsiniz - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından verilen talimatın ardından vergi denetimleri sıkılaştırılırken konu hakkında bir son dakika gelişmesi daha yaşandı. Yükselen konut fiyatları nedeniyle ödenen tapu harcı miktarları rekor seviyeye ulaşırken ev alıp satan kişiler daha düşük tapu harcı ödemek için rayiç bedel üzerinden satış yapmaya başlamıştı.

Gerçek bedel yerine rayiç bedel üzerinden satış gösteren kişiler daha düşük tapu harcı öderken bu kişiler Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın radarına takıldılar. Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan tüm konut satışları inceleme altına alınırken ilk olarak konut kredisi çekilerek alınan konutlar mercek altına alındı. Ev alıp satarken bunu yapanlar dikkat!

RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATIŞ GÖSTERMEK YASAK MI, PARA CEZASI NE KADAR?

Türkiye genelinde yapılan tüm konut alım - satım işlemleri üzerinden tapu harcı tahsil edilmekte olup ülkemizde uygulamada olan yasal düzenlemeler nedeniyle satış işlemlerinde beyan üzerinden tapu harcı hesaplanmaktadır. Tapu harcı konutu alan kişiden yüzde 2 ve konutu satın alan kişiden yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4 olarak tahsil edilmektedir.

Konut fiyatları rakamlarında yaşanan yükseliş yüksek tapu harcı oranı ile birleştiğinde çıkacak yüksek paradan kaçmak isteyen kişiler rayiç bedel üzerinden satış göstermeyi tercih etmektedir. Ancak rayiç bedel üzerinden satış göstermek yasak olup söz konusu durum vergi kaçırma olarak kabul edilir. Konutunu alırken ya da satarken satış bedelini olduğundan daha düşük göstermek suç olarak kabul edilmekte olup, vergi cezası tahsil edilir.

Böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda hem gerçek tapu harcı hesaplanarak tahsil edilir hem de vergi cezası kesilir. Zaman aşımı nedeniyle geriye dönük 10 sene içerisinde yapılan tüm konut alım satım işlemleri incelenecek olup tapuda düşük beyanda bulunan kişilere para cezası kesilecek. Özellikle de konut kredisi çekerek ev sahibi olan kişiler çekilen tutar ile karşılaştırma yapılarak belirlenmektedir. Bu kişilerin vergi cezası almamak için beyanda bulunarak gerçek tutarı belirtmeleri ve bunun üzerinden tapu harcı ödeyerek en azından cezadan kurtulabilecekleri ifade edildi.

Genel Yayın Yönetmeni