Maliyet Krizi Konut Kıtlığını Getirdi! Acilen Yeni Konutlar Üretilmeli

İnşaat sektöründe yaşanan maliyet krizi nedeniyle yeni konut üretimi durma noktasına geldi. Uzmanlar yeni konut üretimi için adım atılmasını talep ediyor.
Maliyet Krizi Konut Kıtlığını Getirdi! Acilen Yeni Konutlar Üretilmeli

Son aylarda inşaat maliyetlerinde görülen artış nedeniyle müteahhitler artık projelerini tamamlayamaz ve yeni konut üretemez duruma geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, inşaat maliyet endeksi son bir yıl içerisinde yüzde 79,91 oranında artış gösterdi. 2021 yılına göre malzeme endeksi yüze 98,20, işçilik endeksi yüzde 41,02 arttı. Merkez Bankası'nın verilerine göre ise bir önceki yılın aynı ayına göre konut fiyat endeksi yüzde 59,6 oranında arttı.

Satılık konut fiyatlarının da bir hayli yükselmesiyle son dönemde konut sahibi olmak da oldukça zor bir hale geldi.

YENİ KONUT ÜRETİMİ DURDU

Konut satışları içerisinde sıfır yani yeni konut satışlarının payı sadece yüzde 30. Salgın hastalık nedeniyle inşaat maliyetlerinde görülen fiyat artışları, sektörde ciddi daralmalar yaşatarak kamuya iş yapan müteahhitlerin de finansal sorunlar yaşamasına neden oluyor. Maliyetler nedeniyle kamuya ya da özele proje üretemeyen ve tamamlayamayan müteahhitler zor bir dönemden geçiyor.

Maliyet Krizi Konut Kıtlığını Getirdi! Acilen Yeni Konutlar Üretilmeli

KONUT KREDİLERİNE İLGİ YOĞUN

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri doğrultusunda, konut kredilerinin hacmi 305 milyar lirayı geçti. Krediler içerisinde konut kredisinin payı yüzde 30 olurken, konut kredilerinin takibe dönüşüm oranı ise en alt seviyede kalarak yüzde 0,3 olarak belirtiliyor.

Öte yandan 2021 yılının Şubat ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatında yüzde 199,3 oranında bir artış meydana gelerek 7 bin 965 bin TL seviyesine çıktı. Maliyetlerin azami bir sınıra indirilerek yeni konutların üretilmesi hem konut fiyatlarını etkileyecek hem de talebi karşılayacaktır.