Maliyet Kriziyle Boğuşan İnşaat Sektörü Konut Projelerinde İade Süresinin Düşürülmesini İstiyor!

İnşaat sektörü temsilcileri Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile konut projelerinde iade süresinin 24 aydan 3 aya indirilmesini talep ediyor. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu değerlendirme yaptı.
Maliyet Kriziyle Boğuşan İnşaat Sektörü Konut Projelerinde İade Süresinin Düşürülmesini İstiyor!

İnşaat sektörü artan maliyetler nedeniyle uzun süredir zorlu bir süreç geçiriyor. İnşaat sektörü, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yer alan ve ön ödemeli konut projelerinde 24 aya ulaşan iade süresinin 3 aya indirilmesini talep ediyor.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında ön ödemeli konut satışlarına ilişkin önemli düzenlemeler yer alıyor. Bu düzenlemeye göre, ön ödemeli satışı yapılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte tüketicilere teslimi zorunlu hale getirilecek.

Büyük konut projelerinde inşaatın tamamlanması uzun sürdüğü için ön ödemeli satılan konutların tüketicilere teslim tarihi 36 aydan 48 aya çıkarılacak. Bunun yanında kat irtifakının tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle beraber zilyetliğin devri halinde de devir ve teslim yapılmış kabul edilecek.

Sözü edilen konut satışlarında devir ya da teslim süresinin aşılması halinde, teslim edilmeyen her bir konut için 70 bin lira idari para cezası kesilecek.

İMKON BAŞKANI: 48 AY İDEAL!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörü olarak her zaman tüketicinin yanında yer aldıklarını ve TBMM gündeminde bulunan düzenlemedeki hükümlerini olumlu değerlendirdiklerini söyledi.

Telim süresinin 36 aydan 48 aya çıkarılmasını talep ettiklerini ve bu taleplerinin kanun teklifi ile olumlu sonuçlandığını belirten Tellioğlu, sürenin kısa tutulmasının yüklenici açısından sıkıntı yarattığını, yeni düzenleme ile 48 ayın ideal bir süre olduğunu dile getirdi.

Maliyet Kriziyle Boğuşan İnşaat Sektörü Konut Projelerinde İade Süresinin Düşürülmesini İstiyor!

Ön ödemeli konut satışlarında tüketicinin 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkı olduğunu belirterek, yeni düzenleme ile ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 245 aya kadar tüketicinin iade hakkı elde ettiğini söyledi.

Sektör olarak 14 gün içerisinde cezasız cayma hakkını olumlu değerlendirdiklerini ifade eden Tellioğlu, iade hakkının yüzde 2-3 gibi tazminat bedelleri ile 3 aya kadar sınırlandırılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

70 BİN LİRALIK CEZA TÜKETİCİNİN LEHİNE

Tahir Tellioğlu, belirtilen süre içerisinde teslim edilmeyen konutlar için getirilen 70 bin liralık cezanın tüketicinin lehine bir düzenleme olduğunu ve bunu kabul ettiklerini bildirdi.

İnşaat işi yapan firmaların söz verdikleri süreler içerisinde teslimi yerine getirmeleri gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, mahkemelerin genel içtihadının da vaktinde teslim edilmeyen gayrimenkulün kira bedelinin de tazminat olarak ödenmesi yönünde olduğunu ifade etti.