Merkez Bankası Son Dakika Olarak Duyurdu: Ev Fiyatlarına Yüzde 77 Zam Geldi!

TCMB Merkez Bankası konut fiyat endeksi Ocak 2022 raporu yayımlandı. Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ediyor.
Merkez Bankası Son Dakika Olarak Duyurdu: Ev Fiyatlarına Yüzde 77 Zam Geldi!

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş ne yazık ki tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkilerini tüm hızı ile sürdürürken hem kiralık hem de satılık ve fiyatları astronomik rakamlara ulaşmıştı. Enflasyon rakamlarında yaşanan yükselişin etkisi ile yeni yatırım aracı arayan kişilerin de konut yatırımına yönelmesi de fiyatlardaki yükselişi tetikledi.

Ev sahibi olmak her geçen gün biraz daha zorlaşırken Merkez Bankası Hedonik Konut Fiyat Endeksi Ocak 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor ile konut fiyatlarında yaşanan yükseliş gözler önüne serilirken ne yazık ki başta İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere yurt genelinde yukarı yönlü çıkış devam etti.

MERKEZ BANKASI KONUT FİYAT ENDEKSİ OCAK 2022 RAPORU YAYIMLANDI!

TCMB Ocak 2022 konut fiyat endeksi raporu verilerine göre konut fiyatları 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 13,1 oranında artış gösterdi. Konut fiyatlarında yaşanan artış bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 77,4, reel olarak ise yüzde 21,2 oranında arttı.

Merkez Bankası Son Dakika Olarak Duyurdu: Ev Fiyatlarına Yüzde 77 Zam Geldi!

Konut fiyatlarının en çok arttığı iller yüzde 95,5 oranında artış yaşanan Aydın, Denizli, Muğla, Yüzde 90 oranında artış yaşanan Antalya, Burdur ve Isparta illeri oldu. Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde konut fiyatları yüzde 90 oranında zam geldi. Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illeri ise yüzde 50,1 oranında artış ile konut fiyatlarının en çok arttığı iller arasında yer aldı.

Merkez Bankası Son Dakika Olarak Duyurdu: Ev Fiyatlarına Yüzde 77 Zam Geldi!

TÜRKİYE'DE ORTALAMA KONUT FİYATI KAÇ TL OLDU?

Yayımlanan rapora göre Türkiye'de ortalama konut metrekare fiyatı 7 bin 479,50 TL seviyesine yükselirken bu da 100 m2 ev almak isteyen kişilerin ödeyecekleri tutarın 747 bin 950 liraya çıkmasına neden oldu. İstanbul'da konut fiyat endeksi yüzde 83,5 oranında artış gösterdi ve 11 bin 783 liraya fırladı. Böylelikle İstanbul'da ortalama konut fiyatı 100 m2 bir daire için 1 milyon lira barajını aştı.

Ankara'da ortalama konut satışı metrekare fiyatı yüzde 73,5 artış ile 5 bin 256 liraya yükselirken, İzmir'de ise yüzde 73,1 artış ile 9 bin 4 liraya yükseldi. Konut fiyatları 3 büyük şehir arasında yüzde 83,5 artış gösteren İstanbul'da meydana geldi.