Metruk Binalar Hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan 81 İle Genelge Gönderildi!

81 il Valiliğine son dakika genelgesi yollayan İçişleri Bakanlığı metruk binalar hakkında yeni bir karara imza attı. Hatırlanacağı üzere Bakan Soylu tarafından yapılan açıklama yankı uyandırmıştı!
Metruk Binalar Hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan 81 İle Genelge Gönderildi!

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il Valiliği'ne gönderilen genelge ile metruk binalar hakkında alınan yeni son dakika kararı uygulamaya alındı. Hatırlanacağı üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından daha önce yapılan "siz yıkın, kanun arkanızdan gelir" açıklaması büyük yankı uyandırmış, tepki çekmişti.

Metruk binalar hakkında denetimlerini arttıran İçişleri Bakanlığı yeni bir genelge yayımlayarak artık metruk binaların adres bildirimi için kullanılmayacak. Valilik ve belediye tarafından alınan karar kapsamında metruk bina olarak tespit edilen yapılar, tespit tarihinden sonra yerleşim yeri olarak gösterilemeyecek.

SON DAKİKA: METRUK BİNALAR GENELGESİ 81 İLE GÖNDERİLDİ!

Uyuşturucu bağımlılarının ve suç örgütlerinin son dönemde yoğun olarak kullandığı metruk binalara İçişleri Bakanlığı tarafından savaş açılmıştı. Ülke genelinde tespit edilen metruk binaların ivedilikle yıkılacağı açıklanırken bu tarihe kadar tespit edilen 106 bin 792 metruk binadan yüzde 66'ı, yanisi 70 bin 546 tanesi yıkıldı.

16 bin 608 bina rehabilite ediilrken 81 bin 754 binanın tamamında işlemler gerçekleştirilmiş oldu. 19 bin 638 adet binada ise işlemler devam ediyor. 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında "Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar" yapılar maddesi kapsamında metruk yapı olarak tespit edilen binaların 30 gün içerisinde yıkılması gerekiyor.

Metruk Binalar Hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan 81 İle Genelge Gönderildi!

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun 3'üncü maddesinde yerleşim yeri adresi "sürekli kalma niyetiyle oturulan yer" olarak nitelendirildiği için "Adres bilgisi ve güncellenmesi" başlıklı 49'uncu maddesinde il özel idareleri ve belediyelerin sorumluluk alanlarındaki adresleri bu adres standardına uygun olarak tanımlayıp adres bilgilerini oluşturmakla yükümlü oldukları maddesine atıf yapıldı.

Bu kanun kapsamında okul kaydı için artık metruk binaların yerleşim yeri olarak gösterilmesi yasaklandı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ve Adres Kayıt Sisteminde (AKS) yapı ve bina katmanlarına "Metruk Bina" kayıt ve açıklama alanı eklenmiş oldu.