Mevsimsel etkiyle inşaat demiri fiyatları düşüşe geçti!

İnşaat demiri piyasasında önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Bu kapsamda inşaat demiri fiyatları mevsim etkisiyle düşmeye başladı.
Mevsimsel etkiyle inşaat demiri fiyatları düşüşe geçti!

İnşaat sektörü maliyet araştırmalarını güncel olarak yapmayı sürdürüyorlar. Bunun için de inşaat yapı malzemelerinin günlük fiyatları sürekli olarak takip altında tutuluyor. İnşaat yapı malzemelerinin içerisinde çok önemli bir yer tutan inşaat demiri fiyatlarında da yeni bir hareketlilik başladı. Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta yükselen fiyatların ardından fiyat düşüşlerinin başladığı görülüyor.

FİYATLAR NEDEN DÜŞTÜ!

İnşaat demiri için fiyatlama oldukça interaktif bir yapıda yapılıyor. İnşaat demiri fiyatlarında dolar esas alınıyor. Yurt dışında fiyatlanan demirin yurt içine yansıması da çeşitli parametrelerin bir arada oluşturduğu bir yapıda gerçekleşiyor. Bu parametrelerin önemli bir kısmını da talep oluşturuyor. Kış mevsiminin girmesinden dolayı çok sayıda şantiye zorunlu olarak kapatıldı. Bu mevsimsel etkiden kaynaklanan talep azalması inşaat demiri piyasasında dengeleri değiştirdi.

İnşaat maliyetlerindeki yükselişlerden dolayı yeni inşaatlar başlayamıyor ve devam eden inşaatlar da çok yavaş ilerliyor. Bu piyasa ortamında inşaat demirine talep zaten azdı. Bir de kış mevsimi etkisi eklenmesiyle talepler dibi gördü. Tüccarlar satış yapamadan günü kapatmak zorunda kalınca kardan vazgeçip fiyat indirimine gittiler. Stokları dolu olan tüccarlar inşaat demirinde zorunlu olarak fiyat kırma yoluna gittiler.

İnşaat demiri sektöründen gelen bilgilere göre fiyatlarda meydana gelen düşüş kalıcı olmayacak. Fabrikaların demir teminini yüksek fiyattan yaptıklarına dikkat çeken piyasa uzmanları tüccarların stokları boşalınca fiyat indirimi için herhangi bir alanın kalmayacağını ifade ediyorlar. Bu durumda inşaat demiri fiyatları kısa bir süre sonra zorunlu olarak yükselişe geçecek.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATLARI NE KADAR OLDU?

İnşaat demiri fiyatlarının son durumu merak konusu oluyor. Buna göre ince inşaat demirinin tonu Ankara’da 16.400 TL’ye, İstanbul’da 16.750 TL’ye ve İzmir’de 16.050 TL’ye satılıyor. Kalın inşaat demirinin tonu ise Ankara’da 16.000 TL’ye, İstanbul’da 16.450 TL’ye, İzmir’de ise 15.700 TL’ye satışa sunuluyor. Bu fiyatlarda yüzde 18 KDV ile nakliye masrafları yer almıyor.