Milyonlarca Kiracı ve Ev Sahibini İlgilendiriyor! Kiralara İndirim Müjdesi Mi Geliyor?

Korana virüs salgını nedeni ile milyonlarca çalışan gelir kaybı yaşarken bu süreçte işsiz kalanlar, ücretsiz izne çıkarılanlar ve işyeri kapatıldığı için gelir kaybı yaşayanlar devleten kira yardımı beklemeye başlamıştı.
Milyonlarca Kiracı ve Ev Sahibini İlgilendiriyor! Kiralara İndirim Müjdesi Mi Geliyor?

Korana virüs salgını nedeni ile milyonlarca çalışan gelir kaybı yaşarken bu süreçte işsiz kalanlar, ücretsiz izne çıkarılanlar ve işyeri kapatıldığı için gelir kaybı yaşayanlar devleten kira yardımı beklemeye başlamıştı. İçişleri Bakanlığı genelge yayımlayarak korana virüs nedeni ile mücbir sebep sayılan işyerlerini açıklayarak bu işyeri kiraları için ödeme yapılmayacağını duyurmuştu. Peki, konut kirası için son durum ne, konut kirası mücbir sebep nedeni ile ertelenir mi, kira borcu olanlar ne yapacak, kira borcu ödenmezse ne olur, korana virüsü mücbir sebep sayılacak mı, kiralara indirim mi geliyor?

Korana virüs nedeni ile pek çok işyeri devlet kararı ile kapatılırken hem kapatılan işletemelerin sahipleri hem de bu işletmelerde çalışan kişiler mağdur duruma düşmüştü.



CORANA VİRÜS NEDENİ İLE YAŞANAN KRİZDE KİRACILAR KİRAYA İNDİRİM TALEP ETME HAKKINA SAHİP!



Söz konusu süreçte pek çok kiracı işten çıkarıldığı ya da ücretsiz izne ayrılmak zorunda bırakıldığı için konutlarda kira ödeme zorluğuna düşerken kapatılan işyerleri için de esnaf kira ödeme zorluğu yaşamaya başlamıştı.



Konu hakkında açıklama yapan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz kiracıların hakları hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.



Milyonlarca Kiracı ve Ev Sahibini İlgilendiriyor! Kiralara İndirim Müjdesi Mi Geliyor?



6098 sayılı Borçlar Kanunun 138. Maddesi Kapsamında Corana Virüsü Mücbir Sebep Sayılacak Mı, kiraya İndirim Yapılacak Mı, Kira Borcu Ertelenir Mi?



İşyeri ve konut kirası için kiracıların haklarına değinen Kiraz "Kiracı, aylık kira ücretinin salgın dönemi süresince indirilmesini talep edebilir. Burada, ödemesi gereken bedeli salgın nedeniyle ödeyemediğini ispat etmeli ve bu salgın dönemi etkisini sürdürdüğü süre için uyarlama talep edilebilir. Konut kirasında örneğin kişi ekonomik olarak varlıklı ise kirasını ödemekten imtina edemez.



Kira dönemi bu salgın sürecinde sona ermiş ve yasal olarak zam yapılma vakti gelmişse kiracı artışı kabul etmeyerek bu dönem için uyarlama davası açabilir. Bu süreçte kiracı, kirayı eski bedelden öder, ihtarını gönderir ve sonra davasını açarak uyarlama talep edebilir. Yani yapılan artışa mücbir sebeple itiraz edilebilir ve bu itiraz da mahkemece haklı bulunabilir" diyerek kiraya indirim talep edilebileceği yorumunda bulundu.



Milyonlarca Kiracı ve Ev Sahibini İlgilendiriyor! Kiralara İndirim Müjdesi Mi Geliyor?



KAPATILAN İŞYERİ KİRASI NE OLACAK, İŞYERİ KAPATILAN ESNAF KİRA ÖDEMEK ZORUNDA MI?



İşyerleri için ise devlet tarafından kamu kurumları, kuruluşları ve belediyeler ile bağlı kurumlara ait olan işyerleri için devlet kira erteleme kararı almıştı.



Özel şahıslara ait olan işyerleri için ise Kiraz "Salgın döneminde iş yerinin resmi makamlarca kapatılması veya bizzat kendisi tarafından iş yerine artık müşteri gelmemesi, genel sağlık hali nedeniyle kapatmak istemesi halinde mücbir sebep halini kullanabilecek ve indirim talebinde bulunabilir.



Salgın nedeniyle kira borcunu ödeme durumu iflas etme, sürekli gelir kaybından mahrum kalma, işten çıkarılma gibi problemler yüzünden çekilmez bir hal alırsa kira sözleşmesi haklı nedenle tazminatsız feshedilebilir" açıklamasını yaptı. Yani ne yazık ki özel kişelere ait olan işyeri için esnafa bir müjde verilmedi.



Emlak365.com