Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Bunu yapmazsanız fazladan binlerce lira kira ödersiniz!
Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında sorun teşkil eden meselelerin hukuki çözümleri zaman zaman istenmeyen sonuçlar gerektirebiliyor. Bu konuda da uzmanlar özellikle kiracılara dikkat etmeleri gereken noktalara dair uyarılarda bulunuyorlar. Özellikle kira zammı konusunda ev sahipleri ile anlaşma sağlayan kiracıların dikkat etmemeleri halinde anlaşmalarına rağmen zararlı çıkabilecekleri bildirildi.
KİRA ZAMMI ANLAŞMASI SÖZLÜ YAPILIR MI?
Kiracılar ile ev sahipleri arasında her yıl yapılan kira zammı anlaşmalarının sözlü olarak gerçekleştirilmesi oldukça büyük bir sorunun fitilini ateşleyebiliyor. Konuya dair bir açıklama yaparak kiracıları uyaran Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu, “Kira sözleşmelerinde belirtilen yasal kira artış oranından daha düşük oranlarda kira zammı yapılması için taraflar sözlü olarak anlaşma sağlayabilirler. Kiraya her yıl zam yapmak zorundasınız. Bu zam oranını karşı tarafından sözlü olarak değiştirdiğini söylemesi ileride bunu sizden talep edemeyeceği anlamına gelmez.” dedi.
SÖZLÜ ANLAŞMA İLE KİRA ZAMMI YAPMAYIN!
Kiracıların çok dikkatli olması gerektiğini belirten Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu, “Ev sahibi kiracıya kirayı 1000 TL arttırmamız lazım ama 500 TL arttıralım diyebilir. Bu anlaşma sözlü olarak kurulabilir. Bu sözlü olarak kalırsa yarın ev sahibi kira sözleşmesinde yazılı olan kira zammını kiracıdan eksik ödendi gerekçesi ile talep edebilir. Kiracı hem yüksek kira borcu ile karşılaşılabilir hem de evden çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Kiracılar sözlü olarak kurdukları bu anlaşmayı yazılı şekle dönüştürmeden ispat edemezler.” ifadelerini kullandı.
KİRA SÖZLEŞMESİNİ TUTANAK İLE SONA ERDİRİN!
Kiracıların evden ayrılırken de dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu, “Ev kiralarken nasıl kira sözleşmesi yapılıyorsa aynı kaidelerle bu kira sözleşmesinin sona erdirilmesi gerekiyor. Bunun içinde tutanak tutulmalıdır. Tutanakta ‘Şu tarihte, şu adreste kiracısı olduğum meskenden ayrılıyorum. Kira sözleşmesi karşılıklı anlaşmayla feshedilmiştir, anahtar da teslim edilmek suretiyle mecur tahliye edilmiştir’ şeklinde bilgiler yar almalıdır. Bu yapılmazsa kiracılar yine aksini ispat edemeyecekleri için zararlı çıkacaklardır. Bunun için de ev sahibi kira sözleşmesinin sona ermediği gerekçesiyle kiracıdan kira talep edebilir.” şeklinde konuştu.