Milyonlarca kiracıyı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Mahkeme kararı yoksa noter ihtarnamesi geçersiz!

Ev sahiplerinin kiracılarını evden çıkarmak için kullandıkları yollardan birisi de noterden ihtarname göndererek, “oğlum, kızım gelecek” gerekçeleri oluyor. Ancak bu şekilde yapılan noter ihtarnamelerinin hukuken bir geçerliliklerinin olmadığı bildirildi.
Milyonlarca kiracıyı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Mahkeme kararı yoksa noter ihtarnamesi geçersiz!

Kira zammında yüzde 25 oranlı sabitleme yapılmasının ardından ev sahipleri eski kiracıları evden çıkarıp yeni kiracılara evi daha yüksek bedellerle kiralamak için her yolu deniyorlar. Son zamanlarda ev sahipleri noter ihtarnameleri ile kiracıları evden çıkarma girişiminde bulunuyorlar. Kızının veya oğlunun geleceğini iddia eden ev sahibi kiracıya noterden ihtarname gönderip evden çıkmasını talep ediyor. Ancak bu ihtarnamelerin yasal boyutu ile alakalı çok önemli bir ayrıntı ortaya çıktı.

NOTER İHTARNAMESİ İLE KİRACI EVDEN ÇIKARILAMAZ

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa bir açıklama yaparak, “Ev sahipleri gerçekten evi oğluna, kızına, annesine veya babasına verecekse kiracıyı evden tahliye etme hakkı var. Ancak bu geçerli sebepleri ispat edebilmesi için dava açması gerekir. Mahkeme kararı olmadan direkt olarak kiracıya noter üzerinden ihtarname göndererek evden çıkmasını istemenin kiracıyı evden çıkmaya zorlayacak bir yasal geçerliliği yok.” dedi.

DAVA AÇILARAK KİRA SÖZLEŞMELERİ SONLANDIRILABİLİR

Konuya dair detaylı bilgi veren Avukat Hanife Emine Kara ise, “Ev sahibi olsun veya olmasın herkes notere giderek kiracıya ihtarname gönderebilir. Ancak önemli olan ihtarnamede belirtilen hususların gerçek olup olmadığıdır. Ev sahibinin oğlunun veya kızın ya da annesi ile babasının o eve ihtiyacı olabilir. Bunun için de kiracı evden çıkarılabilir. Kanun ev sahibine bu hakkı vermiş. Eğer ihtiyaçtan dolayı kiracının evden çıkarılması gerekiyorsa fesih bildirim sürelerine uyarak dava açmak suretiyle kira sözleşmeleri sonlandırılabilir.” ifadelerini kullandı.

Kira sözleşmesinin ihtiyaçtan dolayı sonlandırılması için sadece noter ihtarnamesinin yeterli olmayacağını belirten Avukat Hanife Emine Kara, “Kiracının evden çıkarılması gerçek bir gerekçeye dayansa dahi sadece noter ihtarnamesi ile olamayacaktır. Kiracı evden çıkarılacaksa bunun için mahkeme kararı alınmalıdır. Noter ihtarnamesi ile kiracılar evden çıkmaya zorlanamazlar. Özellikle ihtiyaçtan dolayı evden tahliyelerde böyle bir yasal uygulama yoktur.” şeklinde konuştu.

EV SAHİBİ TAZMİNAT ÖDER!

Ev sahiplerinin tazminat ödemek zorunda kalabileceklerini söyleyen Avukat Hanife Emine Kara, “Kiracıların ihtiyaçtan dolayı evden çıkarılmaları hakkını kanun ev sahiplerine vermiş. Bu hak işletilip kiracılar evden çıkarılabilir. Ancak böyle bir ihtiyacın olmaması ve evin bir üçüncü kişiye kiralanması durumunda kiracının tazminat hakkı doğmaktadır. Bu ev 3 yıl boyunca evden çıkan kiracı hariç herhangi bir kişiye kiralanamaz. Bu da yeniden kiralama yasağıdır. Bu süre dolmadan kiralama yapılırsa ev sahibi tazminat ödemek zorunda kalır.” dedi.