Miras İntikali İçin Gerekli Belgeler Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Vefat eden kişinin ardında bırakmış olduğu taşınır ve taşınmaz mallar miras olarak kabul edilmekte olup yasal vasilere devredilir. Peki, ölenin mirası kime kalır, nasıl paylaşılır?
Miras İntikali İçin Gerekli Belgeler Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Vefat eden kişilerin ardından bırakmış oldukları taşınır ve taşınmaz mallar ile borçlar kişinin mirası olarak yasal vasilere kalır. Vasiyetname olması durumunda mirasın paylaşımı vasiyetnameye göre yapılır.

Vasiyetin olmaması durumunda ise mal varlığı miras bırakanın yakınları arasında eş, çocuk, anne, kardeş gibi yakınlık durumuna göre sıralamaya göre yapılır. Mirasın intikali için gerekli işlemlerin yasal olarak başlatılabilmesi için miras bırakılanların miras intikali başvurusu yapması gerekir. Mirasın alınması için atılması gereken ilk adım kişinin veraset belgesi çıkarmasıdır. Peki, miras intikali nedir, nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir?

MİRAS İNTİKALİ NASIL YAPILIR?

Kendisine miras kalan kişinin yasal olarak mirasına kavuşması için ilk olarak Sulh Hukuk Mahkemesi ya da noterden veraset belgesi çıkarması gerekir. Bu belgeyi aldıktan sonra kişinin gerekli olan miras intikali belgeleri ile Web Tapu üzerinden başvuru yapması yeterlidir.

Miras İntikali İçin Gerekli Belgeler Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Miras İntikali Web Tapu başvurusu için varislerden sadece birisinin de başvuru yapması yeterlidir. Miras intikali başvurusu işlemlerinin tamamlanmasının ardından Tapu Müdürlüğü tarafından Döner Sermaye Ücreti SMS olarak gönderilir. Bu ücret ödendikten sonra Tapu Müdürlüğü varislere randevu saati ve tarihini bildirir. Varisler belirlenen tapu randevusuna giderek imzaları atar ve işlemi tamamlar.

MİRAS İNTİKALİ İÇİN İSTENEN EVRAKLAR NELERDİR?

Miras intikali başvurusu için belirli evrakların temin edilmesi gerekir. Bu evraklar şu şekilde sıralanır;

  • Kimlik Belgesi (İntikal başvurusunda bulunan varisin kendisi ve temsilcisi varsa temsilcisine ait), Temsil yetkisi verilecekse vekaletname ya da vasi kararı gibi resmi temsil belgesi,
  • Sulh Hukuk Mahkemesi ya da noterden alınan veraset belgesi,
  • Bina vasıflı taşınmazlar için DASK belgesi.