Miras Kalan Evde Mirasçılardan Birisi Oturuyorsa Ne Olur, Diğer Mirasçıların Hangi Hakları Vardır?

Miras kalan evde mirasçılardan birisi oturuyorsa ne olur? Mirasçı evden çıkarılır mı? Mirasçı diğer mirasçılara kire öder mi?
Miras Kalan Evde Mirasçılardan Birisi Oturuyorsa Ne Olur, Diğer Mirasçıların Hangi Hakları Vardır?

Miras yoluyla bir evin birden fazla kişinin mülkiyetine geçebiliyor. Böyle bir mülkiyet değişiminde ise yeni sorunlar meydana gelebiliyor. Bu sorunların en karmaşık olanı ise mirasçılardan birisinin evde oturuyor olmasıdır. Mirasçılardan birisinin diğer mirasçılardan izin almaksızın miras kalan evde oturması mümkün mü? Mirasçı evden çıkarılabilir mi?

MİRAS KALAN EVDE TÜM MİRASÇILAR MİRAS ORANLARINCA HAK SAHİBİ OLURLAR

Bir evin miras yoluyla birden fazla kişiye mülk olmasıyla o ev üzerinde her mirasçısının miras payı oranında hakkı doğmaktadır. Oluşan bu yeni ortaklık elbirliği ortaklığı olmaktadır. Dolayısıyla mirasçıların miras kalan bu ev üzerinde birlikte tasarruf etmeleri gerekiyor. Mirasçıların herhangi birisi keyfi davranarak mülk edinilen ev hakkında karar alamazlar.

MİRAS KALAN EVDE MİRASÇILARDAN BİRİSİ OTURUYORSA NE YAPILIR?

Miras kalan evde mirasçılardan birisi oturuyorsa ve diğer mirasçılara bunun için herhangi bir kira ödemesi yapmıyor ve izin almıyorsa bu durum hukuki yollarla çözülebiliyor. Ancak buradaki hukuki yollar ev sahibinin kiracıyı evden çıkarmasından çok farklı olabiliyor. Evde oturan kişi mülk sahiplerinin birisi olduğu için direkt olarak evden tahliye edilemiyor.

SÜKNA HAKKI VARSA EVDEN ÇIKARMA YAPILAMAZ

Evde oturmayan mirasçılar evin bulunduğu mülki sınırlar içerisinde kaymakamlığa başvuruda bulunarak diğer mirasçının evden tahliyesini talep edebiliyorlar. Ancak burada çok önemli bir detay bulunmaktadır. Evde oturan kiracının tapuda sükna hakkı olmamalıdır. Bu hak bulunursa diğer mirasçılar tahliye talep edemezler. Buna karşın kira bedeli talep edebilirler.

Miras kalan evde mirasçılardan birisi yasal kiracıysa bu konuda diğer mirasçılar kısıtlanabilmektedirler. Bu mirasçı kiracılık ilişkisinin getirdiği yükümlülükleri yerine getirmesi halinde evden çıkarılamazlar. Ancak kira ödemelerinde aksama olursa evden tahliye durumu meydana gelebilir.