Miras yoluyla yapılan tapu tescil işlemi bozulur mu?
Türkiye'de gayrimenkul ve miras hukuku ile alakalı olarak oldukça gelişmiş bir hukuk sistemi uygulanmaktadır. Bu sistem içerisinde meydana gelebilecek her türlü sorunun çözümü bulunmaktadır. Miras yoluyla gayrimenkullerin tapuda devredilmesi sık sık rastlanmaktadır. Ancak buna dair çok çeşitli sorunlar çıkabiliyor. Miras paylaşımları mirasçılar arasında kabul edilmeyebiliyor veya vasiyetname ile yapılan miras paylaşımlarında adil bir bölüşüm gerçekleşmeyebiliyor. Bu durumda da gayrimenkullerin tapu tescil işlemlerinin bozulup bozulmayacağı merak ediliyor.
TAPU TESCİL İŞLEMİ NASIL BOZULUR?
Bir kişinin vefatı nedeniyle o kişi ölmeden önce tasarrufta bulunup mirasını mirasçıları arasında paylaştırmış olabilir. Hatta daha sağlığında gayrimenkullerin tapu devirleri de yapılmış olabilir. Ancak bu işlemler bazı durumlarda mahkeme kanalı ile bozulabiliyor. Miras hukuku ile mirasçılara çeşitli haklar verilebiliyor. Bunların en önemlisi ise saklı paylardır. Saklı payları miras bırakan dahi bir başkasına devredemez. Bu saklı pay tamamen devlet güvencesindedir. Tapu tescil işlemi yapılsa dahi bu işlem bozulabilir.
Bir annenin veya babanın miraslarında tüm çocukların ayrı ayrı saklı payları vardır. Bu saklı paylar diğer mirasçılara veya üçüncü kişilere kesinlikle devredilemez. Örneğin bir babanın 4 evi ve 2 çocuğu varsa bu 4 evin tamamı bir çocuğa devredilemez. Çocukların saklı pay oranı burada yüzde 50 olacaktır. Yani her bir çocuğun 1 evi miras yoluyla alma hakkı bulunmaktadır. Eğer bu hak ihlal edilirse o zaman yapılan tapu tescil işlemi bozulabilir.
Tapu tescil işleminin bozulması için mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Mahkeme yapılan tapu devir işlemlerini ve mirasçılık durumunu inceleyerek karar verir. Bir hak kaybı olması durumunda tapu tescil işlemi iptal edilerek hak sahibi mirasçıya hakkı iade edilir.