Mirasçılık Hangi Durumlarda Sona Erer, Kimler Miras Alamaz?
Mirasçılık meselesi üzerinde en çok araştırma yapılan konular arasında yer almaktadır. Kişinin mirastan yoksun bırakılabileceği durumların neler olacağı araştırılıyor. Hangi durumlarda miras hakkı bulunan kişiler miras haklarını kaybederler? Miras hakkının ortadan kalkmasına neden olan durumlar nelerdir?
MİRASÇILIĞI SONA ERDİREN DURUMLAR?
Mirastan yoksun bırakılma kanuni bir yaptırımı ifade etmektedir. Belirli hukuka aykırı kasıtlı davranışlardan dolayı mahkemelerce kişiler mirastan men edilebilirler. Aile içerisinde bu durumlar ciddi sorunları da beraberinde getirmektedir. Öncelikle mirastan yasal olarak men olmak kolay bir mesele değildir. Bunun için kişinin ailesine karşı kasıtlı bir suç işlemesi gerekmektedir.
Alt soydan veya üst soydan birisini kasıtlı olarak planlayarak öldürenler kanunen mirastan men edilmektedir. Örneğin babasını kasten öldüren çocuğun miras hakkı ortadan kalkmaktadır. Bunu kardeşin öldürülmesi veya yeğenin öldürülmesi, çocuğun öldürülmesi de sağlayabilmektedir. Bundan dolayı aileye karşı işlenen suçlar mirastan yoksun kalma gibi bir sonuç da doğuracaktır.
Mirasçı tamamen kendi istediği ile mirası reddedebilir. Bu durumda da mirastan yoksun kalınmış olunur. Ancak bu yoksunluk tamamen kişinin kendi kararıdır. Herhangi bir kanuni yaptırım veya zorlama ile böyle bir karar alınmamaktadır.
Mirasçılar bazen de mirastan feragat edebilirler. Bu miras bırakan ile mirasçı arasında sözleşme tesis edilerek yapılabilir. Bu sözleşme mirasçı miras hakkından feragat eder. İleride olası bir miras paylaşımında herhangi bir hak iddiasında bulunulmaz.
Mirasçılıktan çıkarma da bir diğer mirastan yoksunluk sağlayan yollardan birisidir. Kişi sağlığında mirasçılarından birisini veya bir kaçını mirasçılıktan çıkarabilir. Ancak saklı paya sahip olan mirasçının mirasçılıktan çıkarılması için mirasçının belirli davranışlarda bulunması gerekmektedir. Sebepsiz yere saklı paya sahip mirasçının mirasçılıktan çıkarılması hukuken oldukça zordur.