Müteahhit İflas Ederse Yarım Kalan İnşaatın Yapımı Nasıl Tamamlanır?

İnşaat maliyetlerinde meydana gelen artışlardan sonra bazı müteahhitlerin iflas ettikleri bildiriliyor. Peki bir müteahhit iflas ederse ne olur, yarım kalan inşaat nasıl tamamlanır?
Müteahhit İflas Ederse Yarım Kalan İnşaatın Yapımı Nasıl Tamamlanır?

İnşaat sektöründe oldukça sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Bir yandan artan inşaat maliyetleri diğer yandan da yüksek fiyatlar nedeniyle satışı yapılamayan konutlar inşaat firmalarını zor durumda bırakıyor. Zaman zaman yeterince maddi olanağı olmayan, doğru planlama yapamayan müteahhitler iflas edebiliyorlar. Bu durumda da devam eden işaat yarım kalıyor. Peki yarım kalan inşaat nasıl tamamlanır?

İFLAS SONUCU YARIM KALAN İNŞAATI KİM TAMAMLAR?

Ekonomik olarak işin içerisinden çıkamayan müteahhitler iflas açıklayabiliyorlar. İflas edilmesi durumunda ise bazı mağduriyetler ortaya çıkıyor. Eğer bina kat karşılığı anlaşma ile yapılıyorsa arsa sahipleri mağdur oluyorlar. Ayrıca müteahhit ön satış yapmışsa bu ön satış yapılan kişiler de mağdur olmaktadırlar.

İFLAS İLE İNŞAAT SÖZLEŞMESİNİN HÜKÜMLERİ SONA ERMEZ

Bir müteahhitin iflas etmesi ile inşaat sözleşmesinin hükümleri sona ermiştir denilemez. Eğer müteahhit iflas etmişse o müteahhitin işlerini ve mallarının yönetimini iflas idaresi üstlenir. İflas idaresi inşaatın devamına da karar verebilir, bunun tam aksi olarak sözleşmeleri sona erdirebilirler. Bu konuda bazı kriterlere göre kararlar veriliyor. İnşaatın devam etmesi yararlı olarak değerlendirilirse inşaatın devamına karar verilebilir.

İNŞAATIN DEVAMINA YARARA GÖRE KARAR VERİLİR

İnşaatın devamına karar verilirse bu durumda idare de çalışmaları yürütebilir başka bir müteahhit ile de anlaşma sağlanabilir. Bu şekilde inşaatların tamamlanması sağlanarak hak sahiplerinin daha büyük zararlar etmesinin önüne geçilir. Ancak bunun tersi de mümkündür. Eğer inşaatın devam edip tamamlanmasının yararlı olmayacağı düşünülürse inşaatların devamına karar verilmez. Bu durumda da hak sahibi vatandaşlar iflas eden müteahhit aleyhine hukuki süreçleri başlatabilirler.

Müteahhit ile hak sahiplerinin yaptıkları anlaşmalar, verilen taahhütler, yapılan ödemeler inşaatın tamamlanmasına dair karar da etkili oluyor.