Müteahhitler İsyan Bayrağını Açtı: Acil Olmayan Kamu Projeleri İçin Şartsız Tasfiye Hakkı Talep Ediliyor!

Hazır beton, çimento, demir başta olmak üzere inşaat malzemelerine gelen rekor zamlar müteahhitleri iş yapamaz hale getirdi.
Müteahhitler İsyan Bayrağını Açtı: Acil Olmayan Kamu Projeleri İçin Şartsız Tasfiye Hakkı Talep Ediliyor!

Emtia krizi inşaat sektörünün üzerine kabus gibi çökerken müteahhitler gelen zamlar nedeni ile iş yapamaz hale geldiler. Özellikle çimento hazır beton ve demir fiyatlarında yaşanan yükseliş tepki çekerken müteahhitler hükümetten yeni ek fiyat farkı kararnamesi ve devam eden işlerde şartsız tasfiye hakkı talep ettiler.

Konu hakkında açıklama yayımlayan ve müteahhitlerin içerisinde olduğu sıkıntılı süreci duyuran Türkiye Müteahhitler Birliği acil müdahale talep etti. Yayımlanan açıklamada müteahhitlerin Rusya-Ukrayna Savaşı nedeni ile daha da derinleşen emtia krizinden olumsuz etkilendiği, inşaatın ana malzemelerinden pek çoğunda ithalat sorunları yaşandığı ve inşaat malzemelerine gelen zamların artık dayanılamaz boyutlara ulaştığı vurgulandı.

DİNAMİK FİYAT FARKI VE ŞARTSIZ TASFİYE HAKKI 2022 TALEP EDİLDİ!

Daha önce İMKON tarafından yayımlanan bildirinin bir benzerini de bu sefer Türkiye Müteahhitler Birliği TMB yayımladı. Yayımlanan bildiride girdi maliyetlerinde yüzde 278'e varan bir artış yaşandığına dikkat çekilerek hükümet tarafından çıkarılan ilave fiyat farkı düzenlemesinin sorunları çözmediği belirtildi. TMB Başkanı Erdal Eren konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında "Yapılan düzenlemeyle projelere geçen yılın sadece son 6 ayı için ve yüzde 3 ila 5 arasında değişen ilave fiyat farkı tanınması yaralara merhem olamadı" diyerek yeni bir düzenleme talep etti.

Müteahhitler İsyan Bayrağını Açtı: Acil Olmayan Kamu Projeleri İçin Şartsız Tasfiye Hakkı Talep Ediliyor!

Müteahhitler hükümetten fiyat artışlarının devam etmesi nedeni ile hükümetin acil olmayan tüm kamu projeleri için müteahhitlere şartsız tasfiye hakkı verilmesi istendi. Eren yapmış olduğu açıklamasında Kamu müteahhitlerine hiç başlamamış veya yüzde 50'den az ilerlenmiş işler için şartsız tasfiye hakkı tanınmasını talep etti. Bu sayede hem müteahhitlerin hem de hükümetin rahatlayacağını savunan Eren böylelikle kamu bütçesinin de rahatlayacağını dile getirdi.