Müteahhitler yurt dışı projelerde Türk işçi sorununun aşılmasını istiyorlar!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren yurt dışındaki inşaat projelerinde çalıştırılmak üzere Türk işçilerin götürülmesinde yaşadıkları sıkıntıdan şikayet etti. Türk işçiler yurt dışına götürülürken hangi sorunlar çıkıyor?
Müteahhitler yurt dışı projelerde Türk işçi sorununun aşılmasını istiyorlar!

Türk inşaat sektörünün son yıllarda yurt dışı projelerde gerçekleştirdikleri ataklar dikkatlerden kaçmıyor. Milyonlarca dolarlık dev projeleri üstlenen Türk inşaat şirketleri bu projelerde Türk işçileri çalıştırmak istiyorlar. Ancak yurt dışına Türk işçi götürülürken yaşanan bazı zorunlar çalıştırılan işçi sayılarında gerilemelere neden oldu. 2000’li yılların başlarında yurt dışı projelerde 90 bin Türk işçi çalıştıran firmalar iş hacminin çok fazla artmasına rağmen şu anda 20 binden daha az sayıda Türk işçiyi çalıştırabiliyorlar.

TÜRK İŞÇİLERİ YURT DIŞINA ÇALIŞTIRMAYA GÖTÜREMİYORLAR

Türk inşaat işçilerine dair sıkıntıyı dile getiren Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, “Son yıllarda yurt dışına işçi götürürken zorlanıyoruz. Biz yurt dışındaki bir proje için Türk işçi götürdüğümüzde o işçinin maaşının tamamını veya bir kısmını Türkiye’deki ailelerine ödüyoruz. Bu da o işçilerin Türkiye’de çalışıyormuş gibi gelir vergisine tabi olmalarına neden oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu sorunu çözmek için yurt dışında çalışan işçilere gelir vergisi istisnası getirilmesine dair çalışma yapıyor.” dedi.

Türk işçiler ile işçi – işveren uyuşmazlığının istismar edildiğinden yakınan Erdal Eren, “Yurt dışındaki projelerimizde çalışan işçiler bazı avukatlar tarafından istismar ediliyor. Biz işçiyi çalıştırıp parasını ödemiş ve kanunen iş ilişkimizi usulüne göre sonlandırmışız. Bu avukatlar o işçileri bulup vekaletlerini alıyorlar ve iş yapılan ülkelerin kanunlarını görmezden gelerek bize toplu davalar açıyorlar. Son yıllarda bu şekilde davalara yüksek miktarlarda tazminatlar ödüyoruz. Bunun için de firmalar artık Türk işçi tercih etmiyorlar. Uzak Doğu ülkelerinden işçi alıp çalıştırıyorlar.” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'NIN YENİDEN İNŞASI İÇİN HAZIRIZ!

Türk müteahhitlerin Ukrayna’nın yeniden inşası için hazır olduklarını söyleyen Erdal Eren, “Türk müteahhitler yurt dışı işlerinde çok başarılılar. Yeni proje hedefimizi de 30 milyar dolar olarak revize ettik. Rusya – Ukrayna savaşı ile biz de sarsıldık. Ne Rusya’dan ne de Ukrayna’dan vazgeçecek durumda değiliz. Ukrayna’nın savaş sonrasında inşa edilmesinde bizler sorumluluk almaya hazırız.” şeklinde konuştu.