Mutfak Dolabını Değiştiren Kiracı Masrafı Kiradan Düşebilir Mi?

Kiracıların kiralamış oldukları evlerde yapacağı bazı tadilatların masraflarının kiradan düşüp düşmeyeceği merak ediliyor. Kiracı mutfak dolabını değiştirirse kiradan düşebilir mi?
Mutfak Dolabını Değiştiren Kiracı Masrafı Kiradan Düşebilir Mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların bir kısmı kiracıların yapmış oldukları bazı tadilatların gerektirdiği masrafları kiradan düşmek istemelerinden kaynaklanmaktadır. Kiracılar evde yapmış oldukları değişimlerin masraflarını ev sahiplerinin karşılaması gerektiğini düşünüyorlar. Ev sahipleri ise kiracıların yaptığı tadilatların masraflarına karışmak istemiyorlar. Ancak bu türden anlaşmazlıkların çözüm yolu hukuken gayet açıktır. Kiracının ve ev sahibinin tadilat konusundaki yükümlülükleri kanunla net bir şekilde belirlenmiştir.

DEMİRBAŞ MASRAFLARI EV SAHİBİNE AİTTİR

Kiradaki bir evde bulunan tüm demirbaşlardan ev sahipleri sorumludurlar. Ev sahipleri bu demirbaşlarla beraber evlerini kiraya verirler. Demirbaşların kullanımı için kiracılar her ay ev sahibine kira ücreti ödemektedirler. Ayrıca kiracı evden çıkarken demirbaşı da götürmemektedir. Dolayısıyla demirbaşlara dair yapılacak masraflardan ilk etapta sorumlu olacak olan ev sahipleridir. Kiracılar bu konuda herhangi bir şekilde sorumlu tutulamazlar.

KİRACILAR DEMİRBAŞLARI HOR KULLANAMAZLAR

Kiracılık ilişkisinde kendisine kullanılabilir bir şekilde teslim edilen evi kiracı özenle kullanmak gibi bir sorumluluk içerisine girmektedirler. Eğer kiracının hor kullanmasından dolayı evdeki herhangi bir demirbaş zarar görür ve bunun tespiti de yapılırsa ortaya çıkan masraftan kiracılar sorumlu olurlar. Ancak hor kullanmanın tespit edilmiş olması gerekmektedir. Olağan bir şekilde yıpranan demirbaş için ev sahipleri kiracılardan bir beklenti içerisine giremezler. Yıllar içerisinde yıpranan demirbaştan kiracı mesul değildir.

MUTFAK DOLABI DEĞİŞİRSE MASRAFLAR KİME AİT OLUR?

Kiralanmış bir evde kiracı mutfak dolabını değiştirdiğinde masrafları ev sahibinden talep edebilmektedir. Ancak burada masrafın kim tarafından karşılanacağının tespit edilebilmesi için tadilatın bir zorunluluktan mı yoksa keyfi olarak mı yapıldığına bakılmaktadır. Eğer mutfak dolabı değişmese kiracının evi kiraladığı günden farksız bir şekilde kullanma imkanı bulunuyorsa, kiracının bir mağduriyeti oluşmuyorsa, kullanılmayacak durumda değilse bunun masrafını ev sahipleri karşılamazlar. Bu yapılan keyfi tadilattan ev sahipleri sorumlu olmazlar. Ancak mutfak dolabı kiracının dışında bir nedenden dolayı kullanılmayacak hale gelmişse o zaman demirbaş olan mutfak dolabını değiştirme masraflarının tamamı ev sahiplerine ait olur.