Nisan Ayı Kira Artışı 2019 Ne Zaman Açıklanacak?

TÜİK Mart 2019 TEFE TÜFE enflasyon rakamları için geri sayım başladı. Açıklanan rakamlar aynı zamanda Nisan ayı kira zam oranı olarak ta kullanılacak!
Nisan Ayı Kira Artışı 2019 Ne Zaman Açıklanacak?

TÜİK Mart 2019 TEFE TÜFE enflasyon rakamları için geri sayım başladı. Açıklanan rakamlar aynı zamanda Nisan ayı kira zam oranı olarak ta kullanılacak!

TÜİK tarafından açıklanan TEFE TÜFE enflasyon rakamları aynı zamanda ev sahipleri ve kiracılar içinde büyük önem taşıyor.



Açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması kiracılar için aylık kira artış oranı olarak kullanılıyor. Mart ayı enflasyon rakamları Nisan ayı kira zam oranı olarak kullanılacak. Yani Mart 2019 dönemi itibari ile kira sözleşmesi dolan ve Nisan ayı itibari ile zamlı kira ödemeye başlayacak olan kişiler bu kira artış oranı üzerinden kira zammı hesaplama işlemini gerçekleştirecek.



Mart 2019 Enflasyon Beklentisi Tahmini Kaç?



Bilindiği üzere her ayın enflasyonu o ayı takip eden ayın 3. günü açıklanıyor. Bugünün tatil günlerine denk gelmesi durumunda ise takip eden ilk iş günü ilan ediliyor.



TÜİK enflasyon rakamı için Merkez Bankası ise enflasyon tahmini yayımlanıyor. Merkez Bankası Mart 2019 enflasyon tahmini bir önceki anket döneminde yüzde 0,96 olarak açıklanırken bu anket döneminde 0,94 olarak revize edildi. Yani Merkez Bankası enflasyon rakamlarının düşmeye devam etmesini bekliyor.



Nisan 2019 Kira Artış Oranı Ne Zaman Açıklanacak?



3 Nisan 2019 tarihinde açıklanacak olan 12 aylık TÜFE ortalaması aynı zamanda Nisan ayı kira zam oranı olarak uygulanacak.



Nisan ayı kira artış oranı, Mart 2019 itibari ile kira sözleşmeleri sona eren ve Nisan ayı itibari ile kiralarını zamlı olarak ödemeye başlayacak olan kişileri ilgilendirecek.



Ev sahipleri kiracılarına en fazla bu oranda zam yapabilecek. İmzalanan kira sözleşmesinde belirlenen bir kira artış oranı maddesi bulunuyorsa bu oran geçerli olacak. Böyle bir madde bulunmuyorsa bu durumda ev sahibi kiracısına en fazla açıklanan rakam dahilinde zam yapabilecek.



Bu orandan fazla zam yapılması kanunen yasak olurken bu rakamın altında bir oranın taraflarca ortak olarak belirlenmesi durumunda uygulanmasına ise müsaade ediliyor.



Emlak365.com