Nisan Ayında Konut Fiyatları Düşer Mi? Corona Virüs Salgının Emlak Sektörüne Etkisi

Corona Virüs salgını Türkiye'de faaliyet alanı bulunan her sektörün ekonomisini doğrudan etkiledi.
Nisan Ayında Konut Fiyatları Düşer Mi? Corona Virüs Salgının Emlak Sektörüne Etkisi

Corona Virüs salgını Türkiye'de faaliyet alanı bulunan her sektörün ekonomisini doğrudan etkiledi. Peki emlak sektöründe yaşanan kayıp ne durumda? Ev fiyatları düştü mü? Konut kredisi ile ilgili atılan kredi kullanım limitlerinin artırılması adımı satışların artmasına neden olur mu? Emlak sektöründe Nisan ayı beklentilerini haberimizde ele alıyoruz.

Bilindiği üzere corona virüs salgını Türkiye'nin her şehrinde etkili olmaya başladı.



Bu süreçte çalışanlar, vatandaşlar, işverenler ve büyük kurumsal firmalar salgının etkilerini ciddi boyutlarda hissettiler. Çok sayıda işyeri bu süreçte kapalı kalırken alınan tedbirler sonrası ise vatandaşların öncelikleri değişti. Virüsün etkilerinden önce ev alma planları yapan vatandaşlar ile konut satışı yapan satıların fikirleri de salgın ile farklılaştı.



NİSAN AYINDA EV FİYATLARI DÜŞTÜ MÜ?



Mart ayının sonunda etkilerini daha da kuvvetli hissettiren corona virüs salgını kapsamında vatandaşların ilk tercihleri ellerinde nakit para tutulması oldu.



Ayrıca bu dönemlerde ev alma planları kuran vatandaşlarda oluşan bir diğer endişe ise işsiz kalma ihtimali. Bu kondua devlet gerekli önlemleri alırken bazı firmalar farklı yollara başvurabiliyorlar. Endişeli ortamın devam etmesi nedeniyle ev alma planları yapan vatandaşlar bu dönemde borca girmek istemiyorlar.



Mart ayının son dönemlerde ev satışlarına dair ilginin azaldığını ifade eden sektör temsilcileri Nisan ayında ev satışlarının çok daha fazla azalacağını öngörüyorlar.



KREDİ KULLANIM LİMİTLERİ ARTIRILDI



Hükümet corona virüs ile mücadele sürecinde açıkladığı 19 maddelik destek paketinde konut kredisi kullanım limitlerini yüzde 80'den yüzde 90'a çıkardı. Ancak bu süreçte çok sayıda banka kredi faiz oranlarında artırıma gitti. Öyle ki ikinci el konut alımlarında sağlanan konut kredileri özellikle özel bankalar tarafından yüzde 0.989, yüzde 0.94 seviyelerinden yüzde 0.99'a hatta bazı bankalarda yüzde 1.00 seviyesinin üzerine çıktı.



Tüm bu yaşananların aynı tabloda buluşması Nisan ayında konut fiyatlarının düşmesine neden oldu. Ayrıca bu süreçte çok sayıda konut satıcısı da ilanını yayından kaldırdı.



Emlak365.com