Noterde ev, iş yeri, arsa, tarla satışı yapılır mı? Yeni dönem başlıyor

TBMM'de kabul edilen kanun düzenlemesi ile artık noterlerde tapu devir işlemleri yapılabilecek. Peki, noterde ev, iş yeri satışı yapılır mı, noter ücreti ödenecek mi? İşte bilinmesi gerekenler.
Noterde ev, iş yeri, arsa, tarla satışı yapılır mı? Yeni dönem başlıyor

Aylar önce Meclis gündemine taşınan noterlerde tapu işlemi yapılmasına dair kanun düzenlemesi, TBMM'de kabul edildi. Böylelikle önceki dönemde yalnızca tapu müdürlüklerinden yapılan gayrimenkul satış işlemleri, artık yetkili noterlerde de yapılabilecek.

Gayrimenkul satışında noter dönemi başlıyor!

TBMM Genel Kurulu'nda 6'ıncı Yargı Paketi içerisinde yer alan kanun ile; noterler, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapabilecek ve bu sözleşmeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi durumunda tapu bilişim sistemi vasıtasıyla tapu siciline şerh verebilecek.

Bu teklif ile noterler, taşınmaz satış başvurusu üzerine başvuru belgesi düzenlemekle yetkili olacak, taşınmaz üzerindeki her türlü kısıtlamayı dikkate alacak ve taşınmaz satışıyla ilgili diğer kanunlarda yer alan sınırlamalar ile usul ve esasları gözetebilecek.

Noterlerde ev, arsa, tarla, iş yeri satışı yapılabilecek mi?

TBMM'de kabul edilen kanun düzenlemesi ile noterlere gayrimenkul satışı yetkisi veriliyor. Bu karar ile birlikte noterlerde konut, iş yeri, arsa ya da tarla gibi taşınmazların satışının yapılması mümkün olacak. Noterler kendilerine verilen yetki ile tapu bilişim sistemiyle tapu siciline şerh verebilecek ve taşınmaz satış sözleşmesi oluşturabilecek.

Kanun düzenlemesinde, noterler tarafından yapılacak taşınmaz satış sözleşmelerinde yalnızca tapu harcı alınacağı ve bu işlemler için ek bir noter harcı talep edilmeyeceği de ifade ediliyor.

Tapu işlemlerinin noterlere taşınması ile tapu müdürlüklerindeki yoğunluğun azaltılması hedefleniyor. Tapu müdürlüklerinde ise olağan akış her zamanki gibi devam edecek.