O Ülkede Konut Satışı Yasaklandı! Yabancılara Ev Yok

Konut fiyatları ve enflasyon oranları hızla artarken bir ülkede yabancıya konut satışı yasaklandı. Bu hamle ile konut fiyatlarının düşürülmesi hedefleniyor.
O Ülkede Konut Satışı Yasaklandı! Yabancılara Ev Yok

Dünyada konut fiyatları artarken bazı ülkelerde de farklı kararlar alınmaya başladı. Kanada'da Justin Trudeau hükümeti, 2 yıl boyunca yabancılara konut satışını yasakladıklarını duyurdu. Bu karar bazı istisnalara tabi olacak.

KANADA'DA YABANCIYA KONUT SATIŞI YASAKLANDI

Kanada'da son 1 yıl içerisinde ev fiyatları yüzde 20 oranında arttı. Konut fiyatlarının artmasındaki asıl neden, Kanada Merkez Bankası'nın 2020 yılı sonrasında pandemiyle mücadele için faizleri indirmesi etkili olurken, faizlerin düşürülmesi ile de konut talebinde yükseliş oldu.

Kanada hükümeti tarafından alınan karara göre, yabancıya konut satışı yasaklandı ve buna ek olarak ev alıp aynı evi bir yıl içerisinde satanlardan kesilen vergi miktarı da artırılacak. Bu kararın nedeni olarak ise, yatırım amaçlı talebin azaltılıp ilk kez ev sahibi olacaklar için piyasada ferahlama yaşatılması hedefleniyor.

Ülkede açıklanan konut satışı verilerine göre, Kanada'nın en büyük şehri Toronto'da mart ayında satılan konutların ortalama fiyatı 1.2 milyon Kanada Doları olarak açıklandı. Veriler ışığında, mart ayı itibarıyla ortalama satış fiyatının bir yılda yüzde 18.5 artması demek oluyor.

FAİZ ARTTI EV FİYATLARI GERİLEDİ

Kanada'da şubat ayında ortalama bir ev fiyatı 1.3 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Ancak Kanada Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz ay alınan 25 puanlık faiz artırımı kararı ile ortalama fiyat 1.2 milyon dolara geriledi. Bununla birlikte şehirdeki toplam konut satışları da 2021 yılına göre yüzde 30 oranında azaldı.

Ülkede enflasyon oranı yüzde 5.7 ile son 30 yılın en yüksek rakamına çıkarken, yabancıya konut satışı yasağının etkileri de gözlemlenecek.

Emlak365.com